Da li je Novi Pazar kritično područje za pojavu tuberkuloze 1Foto: Beta/Ishak Slezović

Posle nedavne pojave tuberkuloze u Novom pazaru, među lekarima se rasplamsala pšolemika o Novom pazaru kao kritičnom području za zaraznebolesti.

Pulmolog i pneumoftiziolog dr Tanja Radosavljević je ocenila pre nekoliko danas da „Novi Pazar nije od juče sa ovakvim vestima“ i „da se radi o crnoj rupi za tuberkulozu u Srbiji, gde je prevalenca ili broj zaraženih na 100.000 ljudi, tri puta veći nego u ostatku Srbije“.

Novopazarski lekari nisu saglasni sa ovakvom i sličnim ocenama.

Epidemiolog dr Safet Ganić odbacuje tvrdnju daje Novi Pazar „crna tačka tuberkuloze u Srbiji“ i da brojke nisu „strašne u odnosu na druge krajeve u državi“.

– Valjda je neko mislio da je potencijalno žarište tuberkuloze u Srbiji ili da ima najveći broj obolelih ili da je nemaran zdravstveni sistem ili neki drugi razlog – rekao je medijima dr Ganić i dodao da sve što govori je realno i da za to postoje statistički dokazi.

Naglasio je da je tačno da je pre 10-15 godina u ovom kraju broj zaraženih tuberkulozom bio znatno veći nego u drugim delovima Srbije, ali se poslednjih godina on smanjuje.

– Godine 2016. imali smo 63 novoootkrivena slučaja, naredne 38, 2018. bilo ih je 34, godinu kasnije 33, 2020. godine registrovano je 13 pozitivnih osoba, naredne 22, prošle godine 29 i ove 31. Ova statistika obuhvata novozaražene iz Novog Pazara i iz tutinske opštine – kazao je on.

Podsetimo, ova epidemija tuberkuloze u Novom Pazaru proglašena je pred novogodišnje praznike, jer je zaraza dijagnostikovana kod šestoro dece školskog uzrasta. Deca su iz dve porodice i zbog toga je nazvana „porodičnom“.

Naknadno, bolest je otkrivena kod još troje dece, dvoje školskog i jedno predškolskog uzrasta. Bilans je devetoro dece, od kojih se troje nalazi na lečenju u beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“.

Novopazarski Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) sprovodi testiranje nastavnika i učenika osnovnih škola „Bratstvo“ i „Stefan Nemanja“, gde zaražena deca idu u školu.

Testiranje u školi „Bratstvo“ je završeno, a u školi „Stefan Nemanja“, gde je završeno testiranje nastavnika i do kraja sedmice biće provereni učenici. Među testiranima, do sada, nema pozitivnih na tuberkulozu.

U ZZJZ tvrdi da je situacija pod kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari