"Da li je urednicima i novinarima javnog servisa zabranjeno da politički misle?": Zaposleni u RTS-u stali na stranu Olivere Kovačević 1foto privatna arhiva

Saopštenje predsednika Upravnog odbora RTS-a Branislava Klanščeka u kojem se, navodno, ceo UO „u potpunosti ograđuje od izjave urednice zabavnog programa Olivere Kovačević“ izazvalo je podeljenost u samom Upravnom odboru javnog servisa, ali i urednici na javnom servisu donelo niz komentara javne podrške.

Ona je, podsetimo, rekla da će „oslobođenje RTS-a sačekati glasanje građana“, što je izazvalo oštru reakciju Klanščeka, ali ne i zaposlenih u RTS-u. Kako nezvanično saznajemo, gotovo svi su stali iza Kovačević dajući joj podršku, ali zbog politike Javnog servisa, ne i javnu.

Jedan od retkih koji se oglasio i dao podršku koleginici jeste Bojan Bosiljčić, urednik stranog programa RTS-a iz kulture. Upitan da prokomentariše saopštenje UO RTS u vezi sa izjavom Olivere Kovačević, naš sagovornik kaže da je saopštenje „koje je noću pisao predsednik UO RTS Klanšček“ zanimljivo po više aspekata, te da se po stilu vidi „uznapredovala edukacija u naprednjačkom maniru obraćanja i polemisanja“.

– Tu je, recimo, nazaobilazna mantra kako je urednica Zabave Olivera Kovačević iznela svoj politički stav. Pa dobro, pitam vas ja, je li u ovoj zemlji zabranjeno politički misliti? Jesmo li nekim zakonom svi mi građani pretvoreni u političke idiote u klasičnom smislu i jesu li nam nekom krpom zapušena usta a dozvoljeno samo da kad su izbori izađemo – ćutke – na izborna mesta? Koliko ja znam zakonodavstvo Srbije, nisu nam zapušena usta – konstatuje Bosiljčić.

Potom, dodaje, vidimo kako je – po Klanščeku – Kovačević „na najgrublji način“ optužila RTS da ograničava slobodu govora i mišljenja, „koju je sama uspostavila svojim dolaskom na RTS 2015“.

– Iz ove znakovite rečenice vidimo kako je Olivera Kovačević uspostavljala nekakvo carstvo slobode govora i mišljenja, i to egzaktno od 2015. Podsećam, to je datum nastupa na medijsku scenu današnjeg menadžmenta Javnog servisa. Meni su tada, ovo govorim kao prilog toj tada osvojenoj slobodi govora koju je u RTS na belom konju donela navodno O. Kovačević, skinute tri emisije sa ekrana jer su bile nepodobne (jedna je govorila o estetičkim, urbanističkim i kulturološkim posledicama projekta Beograd na vodi, druga o divljem urbanizmu oličenom na Čuburi a treća o naše dve, tada još uvek obe funkcionalne, železničke stanice od kojih sada jedna, ona lepša, starija, tone u đubre). Zajedno sa tim emisijama, i njihov autor je tada, marta 2016, smešten u bezbednije prostore RTS-a, one iz kojih se ne prave autorske emisije – ukazuje Bosiljčić.

Na pitanje koji je smisao tog saopštenja, naš sagovornik kaže da se smisao krije u onom bisernom završetku saopštenja, gde se kaže kako je RTS u službi svih građana „bez obzira na izbornu volju tih građana“.

– Ova višeznačna rečenica mogla bi se tumačiti na više načina, a samo jedan od njih je poruka, preko predsednika UO RTS a zna se sa koje adrese, da mi građani možemo da glasamo koliko hoćemo i kako hoćemo, i da možemo da vapimo za pravom da politički mislimo koliko hoćemo, da će biti onako kako nam trenutno vladajuća nomenklatura odredi. Drugim rečima, glasali ne glasali – mi krojimo vašu sudbinu a vi ste džaba glasali – ukazuje Bosiljčić.

"Da li je urednicima i novinarima javnog servisa zabranjeno da politički misle?": Zaposleni u RTS-u stali na stranu Olivere Kovačević 2

Na pitanje kome je Klanščekovo saopštenje namenjeno, naš sagovornik kaže – prvenstveno daljem vaspitavanju menadžmenta RTS-a „kojim predsednik samodržac od početka nikako nije zadovoljan“.

– Podsećam samo na neke njegove izjave zbog kojih se sindikat Nezavisnost RTS u čijem sam ja rukovodstvu oglašavao u javnosti: jednom je predsednik, posećujući gradilište bolnice, objavio narodu kako „tamo, na RTS-u, niko, baš niko ne valja“. Drugom prilikom je, odnekud iz inostranstva, poručio kako je on svojim ljudima rekao „evo, dajte im RTS“ misleći tu na opoziciju, sa skrivenoim porukom kako se javnom servisu može svašta dogoditi ako ne bude još poslušniji i kako može ostati recimo bez pretplate jer aktuelni režim oličen u predsedniku koji daje tu izjavu, svi to dobro znamo, čeličnom rukom drži sve u zemlji a pogotovo ono što je medijska sfera i što su mediji za koje režim smatra da su njegovi i da ih je nepovratno „osvojio“ – naglašava Bosiljčić.

Profesor Slobodan Prvanović, nekadašnji kandidat za člana UO RTS-a, ocenjuje za Danas da je  politički stav RTS-a da je nedozvoljeno iznošenje političkog stava koji je, makar u nekoj instanci, kritički nastrojen prema vladajućem režimu. Prema njegovim rečima, RTS služi upravo tome „da svojim dosadnim programom“ zataškava sve propuste i negativne poteze vlasti.

"Da li je urednicima i novinarima javnog servisa zabranjeno da politički misle?": Zaposleni u RTS-u stali na stranu Olivere Kovačević 3
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

– Rukovodstvo RTS-a je izabrano da bi sprovodilo tu politiku zataškavanja, Upravni odbor je izabran sa idejom da dozvoljava rukovodstvu da radi to za šta su od strane režima obavezani da rade. a REM je tu da na sve to žmuri. Svako, makar malo odstupanje od uloge koja je nekome namenjena biva i biće sprečavano ili, retrospektivno kao u ovom slučaju, kritikovano i napadano. To što je Klanšček uradio je ono za šta on i služi, pa ne treba da čudi. Ono što, ipak, jeste začuđujuće, kao što je vazda i bilo, jeste to koliko nisko su ljudi spremni da se samounize zbog nekog sitnog ćara – zaključuje Prvanović.

Podsetimo, Olivera Kovačević je na panelu “TV maratonci” na Weekend Media Festivalu u Rovinju izjavila da će „oslobođenje RTS sačekati glasanje građana, ali očito se to njima sviđa”.

Ona je takođe rekla da joj se više sviđa posao urednice zabavnog programa (prethodno je godinama radila u informativi), a kao jedan od razloga navela je da više ne može da dovede tri ili četiri gosta koji će sukobiti stavove.

“Postalo je nepodnošljivo jer treba naći tri ili četiri gosta koji treba da suoče suprotstavljene stavove, jer je to suština dijaloga. Srbija je toliko polarizovana po svim pitanjima da je dijalog gotovo nemoguć”, ocenila je Kovačević.

Potom se Klanšček obratio saopštenjem u kojem kritikuje Oliveru Kovačević i njenu izjavu, tvrdeći da iza tog saopštenja stoji ceo Upravni odbor RTS-a, što su pojedini članovi UO za Danas demantovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari