Da li su Srbiji nužni bespotrebni bezbednosni rizici koje joj nudi i često nameće Rusija? 1Foto: Aleksandar Beglov/ www.predsednik.rs

Rusko informaciono-bezbednosni uticaj u Srbiji se nastavlja a potpuno je neopaženo prošla vest o osnivanju Informaciono-poslovnog centra Sankt Peterburga u Beogradu koja je na sajtu Trgovinsko-industrijske komore Ruske Fedracije istaknuta tek 3.jula iako je Centar osnovan još početkom juna.

Na to upozoravaju Forum za bezbednost i demokratiju koji prenosi bezbednosna upozorenja koja je na društvenim mrežama objavio Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike.

Kako je naveo Lunić na Tviteru, ne bi ta vest ni bila toliko interesantna da se ne događa tokom ruske agresije na Ukrajinu gde su svi potencijali koncentrisani na obaveštajni i vojni segment kampanje.

Iako na sajtu tikrf.org stoji da je “Informaciono-poslovni centar Sankt Peterburga, neformalno predstavništvo grada na teritoriji Srbije, osmišljeno da promoviše razvoj “poslovnih veza između Sankt Peterburga i srpskih preduzetnika, kao i za sprovođenje zajedničkih projekata i inicijativa”, tumačenja su da Centar može da obavlja više funkcija.

Napominje se i da je u ruskoj Strategiji nacionalne bezbednost od prošle godine najavljena veća saradnja u oblasti informacione bezbednosti sa drugim zemljama. Takođe, Kremlj jenedavno najavio novi sporazum u oblasti sajber bezbednosti sa Srbijom.

Lunić navodi da se ne treba biti ekspert pa zaključiti da u ovom trenutku Moskva nema interesa da podiže sa Srbijom informacionu ili poslovnu saradnju, ali imainteres da potencijalno opasnim biznis pokrivalicama destabilizuje region agresivnim obaveštajnim i hibridnim delovanjem.

Podseća da je još aprila prošle godine nedeljnik NIN pisao, a Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije pružilo javnosti detaljnije obrazloženje. “Posebno da li je tražen diplomatski status za osoblje tog Centra poput zahteva za Srpsko ruski humanitarni centar”.

Osim toga, javnost bi, ističe Lunić, sasvim sigurno bila zainteresovana ko i zašto u ovom trenutku priprema sporazum sa Moskvom o informacionoj (sajber) bezbednosti kako je najavio Oleg Hramov,  zamenika sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije.

“Obzirom na čuvene trol farme u Sankt Peterburgu i nezvaničnog gospodara tog grada Jevgenija Viktorovića Prigozina (u Rusiji poznat kao “kuvar” predsednika Vladimira Putina, šef takozvane “fabrike trolova” i vlasnik privatne vojne kompanije “Vagner”, čiji vojnici ratuju u Siriji i istočnoj Ukrajini), kome su uvedene sankcije EU, da li nam treba pažnja svetske javnosti, diplomata i obaveštajnih krugova?, pita se Lunić. Takođe, da li moramo da u ovom trenutku preuzimamo bespotrebne bezbednosne rizike koje nam nudi, a ponekad i nameće, Rusija pod plaštom bratstva i pod zabludom ljubavi?

Kako stoji na sajtu tikrf.org, Centar kao neformalno predstavništvo Sankt Peterburga osmišljeno da promoviše razvoj poslovnih veza između Sankt Peterburga i srpskih preduzetnika, kao i za sprovođenje zajedničkih projekata i inicijativa. bliske istorijske veze Sant Peterburga, ili severne prestonice Rusije, kako je nazivaju, i glavnog grada Srbije ogledaju se u toponimiji gradova: u Sankt Peterburgu se nalaze Beogradska ulica i Beogradski most, u Beogradu – Petrogradska ulica.

Da li su Srbiji nužni bespotrebni bezbednosni rizici koje joj nudi i često nameće Rusija? 2
Foto: snapshot tikrf.org

Podseća se da je septembra prošle godine obeležen značajan događaj u razvoju partnerskih odnosa – u Sankt Peterburgu, tokom posete zvanične delegacije Beograda, na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem, potpisan je Sporazum o saradnji između Vlade Sankt Peterburga i Gradske kuće Beograda, kao i Akcioni plan razvoja partnerstva za period od 2021. do 2024.

Stoji ni da se “u vezi sa proglašenjem 2021. u Ruskoj Federaciji godinom Aleksandra Nevskog i proslavom 800 godina od rođenja Svetog kneza, u znak sećanja na potpisivanje Sporazuma o saradnji između Sankt Peterburga i Beograda, javila ideja o postavljanju identičnih bista Svetog kneza Aleksandra Nevskog u dva grada”.

Predlog su podržali “gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Dimitrijevič Beglov, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, namesnik Lavre Svete Trojice Aleksandra Nevskog Episkop Nazarije i Patrijarh srpski Porfirije”.

Potom upućuju da je novembra iste godine delegacija Sankt Peterburga, na čelu sa gubernatorom Beglovim posetila  Beograd. “Uz učešće načelnika dva grada, predstavnika političkih, poslovnih i javnih krugova Srbije, kao i ruske zajednice u Srbiji, 18. novembra, uz otkrivanje biste Aleksandra Nevskog upriličeno je na teritoriji porte istoimenog hrama u Beogradu u ulici cara Dušana.

U cilju daljeg jačanja sadržajne interakcije između gradova, 2021. formirana jezajednička radna grupa za razvoj saradnje Sankt Peterburga i Beograda.U okviru grupe formirani su blokovi za razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje i urbane privrede, humanitarne saradnje i unapređenje humanitarnih i javnih inicijativa”, stoji na sajtu trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari