Da li su zabrana okupljanja i iskazivanja mišljenja crkveni poslovi: Episkop niški Arsenije protiv Evroprajda, ali i govora mržnje 1Beseda episkopa niškog: Sajt Pravoslavne eparhije niške

Episkop niški Arsenije usprotivio se održavanju Parade ponosa, koju je nazvao „sramnim činom, protivprirodnim bludom i grehom“ istovremeno se ograđujući od „proklinjanja, jezika mržnje i jezika nasilja“ zbog tog skupa, potvrđuje audio snimak na portalu Eparhije niške.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) do sada nije reagovala na nedavni javni istup episkopa banatskog Nikanora, koji je prokleo sve učesnike Evroprajda, kao i premijerku Srbije Anu Brnabić, nazvavši je, između ostalog, „ćerkom i unukom srpskih koljača“.

On je pozvao sveštenstvo i narod da se pobune protiv gej parade i kazao da bi on lično protiv učesnika “upotrebio oružje, samo da ga ima“.

SPC se nije zvanično oglasila ni povodom održavanja Europrajda.

Episkop niški: Mi smo protiv greha, protiprodnog bluda, sodomije, ali nećemo da bacamo kamen

Episkop niški Arsenije je u besedi u Sabornom hramu u tom gradu, u prošlu nedelju, kada je počinjao Gospojinski post, podsetio okupljenje vernike na najavu patrijarha srpskog Porfirija da će takvog saopštenja biti.

Episkop niški Arsenije
Episkop niški Arsenije, Foto: Sajt Pravoslavne eparhije niške

On je kazao da će po Srbiji nerednih dana biti organizovana molitvena sabranja, kako bi se izrazilo protivljenje održavanju Parade ponosa, koja, kako je kazao, nama ovde, u našoj otadžbini, u Beogradu Bogorodičinom gradu, nije potrebna.

„Nismo se mi ovde sabrali ni na koga da bacamo kamen, da govorimo jezikom mržnje i jezikom nasilja, da ikoga proklinjemo, već da molitvom i postom iskažemo naše neslaganje, naš protest sa onim što se protivi volji Božijoj, stvaralačkom primislu Božijem i prirodi, a protiv greha, protivprirodnog bluda, sodomije, zajednice istopolnih, ne mogu da kažem braka, koja ne rađa život već rađa greh. A da istovremeno kažemo ’da’ braku, porodici, rađanju dece, životu, onome što je dar Božiji, volja Božija, promisao Božija“, rekao je niški episkop.

On je kazao da nas „Gospod poziva da volimo i neprijatelje svoje, da se molimo za najveće grešnike i bezakonike, jer je svaki čovek naš bližnji, a u svakom ikona Božija, bez obzira koliki greh je počinio“.

„Zato se molimo za taj lik Božiji u svakom čoveku i pozivamo sve one koji su taj lik u sebi zatrpali gresima i strastima da se pokaju i vrate na pravi put, na put istine i pravde Božije. Jer, i naš Gospod u Jevanđelju, kada su hteli da kamenuju ženu bludnicu, rekao je: ‘Ako ima među vama neko bez greha neka prvi baci kamen’, a njoj je rekao: ’Oprošteni su ti gresi, idi i ne greši više’. Nikoga ne osuđujući, ne mrzeći čoveka nego mrzeći greh, mi danas osuđujemo greh, a sve one koji greše pozivamo na pokajanje, na put istine i pravde Božije“, rekao je on.

Episkop je dodao da se u Svetom pismu, u prvoj glavi

Da li su zabrana okupljanja i iskazivanja mišljenja crkveni poslovi: Episkop niški Arsenije protiv Evroprajda, ali i govora mržnje 2
Beseda episkopa niškog: Foto sajt Pravoslavne eparhije niške

Prve knjige Mojsijeve, kaže da je Bog stvorio muškarca i ženu, rekavši im da se rađaju, množe, napune Zemlju i vladaju njome.

Zajednica muškarca i žene, iz koje se rađa život, od Boga je blagoslovena, rekao je on.

Đorđević: Crkva ima pravo na stav, ali da li reaguje i na grehove u svojim redovima?

„Crkva ima pravo na svoj stav, u demokratskom društvu svako pravo na svoje misljenje, ali je zbog uloge koju ona ima u društvu njena odgovornost da se uzdrži od govora mržnje i poziva na nasilje utoliko veća. Istovremeno, crkva treba svoje neslaganje sa nečim da izražava u okviru crkvenih poslova i verskih pitanja. Ograničavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao što su sloboda ukupljanja i sloboda mišljenja, nisu cvrkveni poslovi. O ostvarivanju tih Ustavom i zakonom definisanih prava brine država“, kaže za Danas Dragan Đorđević, predsednik niškog Odbora za ljudska prava.

Đorđević dodaje da je Prajd prilika da jedna od najmarginalizovanijih društvenih grupa – u kojoj su članovi naših porodica, rođaci, prijatelji i komšije, izraze svoje mišljenje i pošalju poruku svima da načelo jednakost treba da važi za sve.

Da li su zabrana okupljanja i iskazivanja mišljenja crkveni poslovi: Episkop niški Arsenije protiv Evroprajda, ali i govora mržnje 3
Dragan Đorđević: Foto Media reform centar Niš

Jednakost je, uostalom, osnovna civilizacijska, a i hrišćanska vrednost, dodaje on.

„Nažalost, još uvek nema reakcije SPC na izjave episkopa banatskog Nikanora, a pogotovu nema nedvosmislene osude njegovog poziva na nasilje i govora mržnje, koji sigurno nisu u skladu sa hrišćanskim vrednostima i crkvenim kanonima, i predstavljaju greh. Crkva, opet nažalost, nije reagovala, niti se ogradila ni od drugih grehova u svojim redovima“, kaže on.

Nedelja ponosa i Evroprajd biće održani u Beogradu od 12. do 18. septembra. U okviru tog okupljanja, održaće se i evropska Povorka ponosa, zakazana za 17. septembar.

Tamara Milenković Kerković: Jasno je da postoji narodna volja i volja SPC da se Evroprajd otkaže

Tamara Milenković Kerković, narodna poslanica i potpredsednica Srpskog pokreta Dveri, koji insistira na otkazivanju Evroprajda, ocenjuje da je episkop niški Arsenije u svojoj besedi “nedvosmisleno izrazio protest i pozvao na njegovo otkazivanje”.

“Jasno je da postoji narodna volja i volja SPC da se ova manifestacija otkaže. Pozivam predstavnike vlasti da se ne suprotstavljaju volji srpskog naroda i volji Božijoj i da otkažu ovu opasnu i preskupu manifestaciju u ovo teško vreme po narod i državu. Verujem da se toj volji neće suprotstavljati i da su svesni svih negativnih posledica te agresivne političke manifestacije”, kaže ona za Danas.

Ona još kaže da Srbiji treba nova ozbiljna porodična, ekonomska, socijalna politika, te politika za demografski spas i ostanak i povratak mladih. Potrebno joj je i narodno jedinstvo, a ne ovakva nametnuta podela od strane Zapada, dodaje.

„O tome misle Dveri i trebalo bi cela država. A o Evroprajdu ima ko da se brine – njihov prebogati Zapad, koji je izgubio svaku ideju o životu – do da ga ukine“, kaže ona.

Episkop niški: Nisam političar

„Sabrali smo se ovde ne bi držali političke proteste i političke govore, jer mi smo hrišćani a nismo političari. Ja sam episkop, nisam političar, ne držim političke govore već govorim jezikom jevanđelja“, kazao je vladika niški na molebanu, u okviru besede.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari