Zrenjanin: Fabrika prodata, vode i dalje nema, a ka'će ne zna se 1Foto: Pixabay / Mylene2401

Od kad je krajem februara ušla u posed Fabrike vode doo, firma Panonija vode čiji je osnivač arapska firma Metito, nije se ponovo oglašavala ni najavila šta sada radi sa pogonom i kada će Zrenjaninci dobiti vodu.

Ne oglašava se ni lokalna samouprava, a poslednje informacije koje Zrenjaninci imaju o „celoj stvari“ su stečaj u preduzeću Fabrika vode doo na zahtev zrenjaninskog JKP „Vodovod“ i nenamirenog duga. Usput, saznajemo i da na spisku tog preduzeća nema više radnika.

Prema nezvaničnim izvorima, vode neće skoro biti iako je građanima Zrenjanina voda neophodna.

Odbornica DSS u lokalnom parlamentu Mirjana Grujić smatra da je sva priča o tome prestala kada je fabrika prodata i da je medijska pažnja svedena na minimum.

„Gradonačelnik je saopštio da se bliži rešenje za fabriku vode, valjda zato što je fabrika prodata i više ne moramo da brinemo o tome. Dokle god ne budemo imali pijaću vodu problem nije rešen. Šta će biti sa radnicima fabrike vode, šta će biti sa povređenim radnicima, da li smo mi sada oprali ruke ili je već vreme da dođe neko i upozna odbornike, upozna možda i gradonačelnika i sve oko njega pa samim tim i građane Zrenjanina šta se dešava sa fabrikom vode. Da li ćemo u Zrenjaninu ikada imati pijaću vodu“, pita odbornica Mirjana Grujić.

Firma Panonija vode je neposrednom pogodbom u izvršnom postupku krajem januara ove godine kupila postrojenje fabike vode za 417 miliona dinara, nakon što je Erste banka pokrenula prinudnu naplatu svog kreditnog potraživanja.

Prema podacima iz Privrednog registra, društvo Panonija vode osnovano je novembra 2021. godine sa kapitalom od 100 dinara, sa sedištem u Beogradu, a isti vlasnici, kompanija Metito, sa istim kapitalom osnovali su i firmu Begej water koja je od grada Zrejanina dobila posao prečišćavanja otpadnih voda.

Erste banka izašla iz posla, Metito ušao

Glavni investitori Fabrike vode u Zrenjaninu su domaće banke i firme sa stanim osnivačkim kapitalom.

Tako je Erste banka zapravo finansirala skoro u potpunosti gradnju pogona fabrike vode u Zrenjaninu, dok je grad dao parcelu u to vreme italijanskom investitoru Zilio.

Iz ovog poduhvata, na kome bi im pozavideo svaki srpski privrednik koji ne može bez gomile garancija do dobije kredit za svoje preduzeće, Erste banka jedva je izašla i to sa značajno manjom naplatom svog potraživanja.

Izašao je i prvobitni investitor, komzorcijum firmi Zilio i Sineerteh registrovan u Srbiji, prodajom većinskog paketa izraleskoj firmi Avital o čijoj ulozi se najmanje znalo u svemu ovome.

Dug je u početku bio četiri miliona evra, pa su ulaganja nastavljena i na kraju se vodilo potraživanje od osam miiona evra. Na kraju, kada se banka otarasila vlasništva u fabrici vode, u trećoj prodaji preko izvršitelja naplaćeno je samo 417 miliona dinara. Tačnije, banci ne ide ceo taj iznos.

„Erste banka, kao glavni poverilac koji je pokrenuo postupak izvršenja naplate kreditnog duga, samo je delimično namirena. Naime, namirenje nije u punom iznosu jer postoje tužbe 11 radnika za zarade u ovom slučaju, koje će biti naplaćene“, objašnjava izvršitej Dragan Nikolić.

Šta dalje, sa novim vlasnikom ?

Krajem fabruara, kada je novi vlasnik postrojenja fabrike vode isplatio  kupoprodajnu cenu i ušao u posed imovine, postavili smo pitanje šta građani mogu očekivati.

Na pitanje Danasa kakva je situacija u fabrici vode, da li ima zaposlenih radnika, kakvi su dalji planovi, koliko treba još ulagati i kada će fabrika isporučivati vodu u gradsku mrežu, dobili smo odgovor da se planira ulaganje u ovo postrojenje.

“Metito namerava da razvija projekat Postrojenja za preradu vode u Zrenjaninu kao drugi u nizu u Republici Srbiji, nakon započinjanja investicije u Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u istom gradu, na osnovu projekta javno-privatnog partnerstva u vrednosti od 32 miliona evra. Kompanija će staviti na raspolaganje svoje ogromne resurse, znanje i iskustva stečena na globalnom nivou kako bi razvila ovaj projekat i osigurala održivije, sigurnije i čistije snabdevanje pitkom vodom koje će omogućiti napredak lokalne zajednice u Zrenjaninu“, navodi se, između ostalog, u pisanom odgovoru Danasu.

Kako su naveli, Metito će ulagati u najsavremeniju tehnologiju i sisteme upravljanja vodama preko firme Panonija Vode, koja predstavlja platformu kompanije za tržište Srbije.

Sad je maj, pitanja se množe

Sad je maj, pitanja o vodi Zrenjaninci postavljaju samo sami sebi i među sobom.

Odbornica Mirjana Grujić iz DSS po ko zna koji put je, i u petak, 20. maja na 19. zasedanju Skupštine grada Zrenjanina, zatražila odgovor na odborničko pitanje.

Uobičajno je ignorisana.

„Nadam se kad budete dizali ruku protiv ovog predloga, da o tome dođe neko i kaže šta se dešava sa Fabrikom vode, znate da i u vašim kućama koristite ili ne koristite istu ovu vodu ali imajte na umu da ima građana koji ne mogu sebi da kupe ni litru vode u prodavnicama, a ne balone kao što neki od vas to mogu“, poručila je Grujićeva odbornicima vlasti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari