Da li Zrenjanin kreiraju investitori umesto urbanista 1Foto: M.P. / Danas

Upozorenje Društva arhitekata Zrenjanina, da je ovaj grad u problemu sa stanogradnjom jer su privatni investitori umesto gradskih urbanista počeli da kreiraju ambijent ovog grada, izgleda da nema ko da čuje.

Ubrzana stanogradnja, na mestima gde su pre toga bile porodične kuće, nastvalja se u ovom gradu. Uprkos ekonomskoj stagnaciji i izostanku stambenog planiranja, u Zrenjaninu i dalje niču nove zgrade.

Jedno od aktuelnih gradilišta nalazi se u naselju Bagljaš, gde na mestu starih kuća treba da nikne višespratnica.

„Ovde sad mašine ravnaju teren, to se sve trese do naših kuća, zidovi nam podrhtavaju. Ne znam kome da se obratimo, plašim se da će mi zidovi kuće popucati“, kaže starija Zrenjaninka i moli da se ne predstavlja.

Ona je zabrinuta, kao u njene komšije u ulici Milana Stanivukovića, da će novi problemi tek nastati jer ovaj deo ulice već ima problema sa fekalnom kanalizacijom.

Jedan deo ulice pokriven je stambenim zgradama, dok su u drugom porodične kuće. Većina kuća nije novije gradnje, pa su vlasnici zabrinuti za njihovu izdržljivost zbog građevinskih radova u blizini.

„Propisi i planovi su takvi da, ako živite u porodičnoj kući, može da vam se dogodi da se ubrzo nađete u klancu između dve ogromne zgrade, što će vam naruštiti kvalitet života, ali i obezvrediti kuću“ upozorila je arhiteta Milica Kovač, govoreći o stanogradnji prilikom jedne javne debate u Zrenjaninu.

Generalni urbanistički plan Zrenjanina važi do 2026. godine, ipak ušlo se u njegove izmene, ali nikakve strateške promene nisu predviđene.

I tako, dok gradski urbanisti ne nude neko novo rešenje, privatni investitori imaju incijativu. Oni, ipak, razmišljaju samo o svom projektu, dok o celinama još uvek nem saglasnosti kod urbanista.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari