“Da nijedna porodica ne doživi to što je doživela moja”: Održan skup Pravda za Nikolinu 1Foto: V. G.

Nekoliko stotina Kragujevčana okupilo se danas na uglu Bulevara kraljice Marije i Mišarske ulice, ispred tržnog centra Big Fashion, na protestu Pravda za Nikolinu.

Protest je organizovan na mestu gde je 7. decembra 2022. godine Nikolina udarena kolima dok je prelazila ulicu na pešačkom prelazu.

Ona je dva dana kasnije doživela moždanu smrt, a preminula je 1. januara u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu.

Ovo je treći protest koji organizuje Nikolinina porodica, prijatelji iz škole i rodbina, zahtevajući da se vozač koji je usmrtio dvanaestogodišnju devojčicu skloni sa ulice.

Po rečima Vere Janković, Nikolinine mame, koja se danas obratila okupljenim Kragujevčanima, čovek koji je udario njenu ćerku pušten je iz pritvora posle 48 sati, nije mu oduzeta vozačka dozvola i ništa ga ne sprečava da bahatim ponašanjem unesreći neki drugu porodicu.

“Da nijedna porodica ne doživi to što je doživela moja”: Održan skup Pravda za Nikolinu 2
Vera Janković, majka preminule Nikoline/Foto: V. G.

– Moja ćerka je udarena na pešačkom prelazu dok je regularno prelazila ulicu, vraćajući se iz škole. Vozač koji je udario nije joj ni prišao, nije pokazao ni trunku empatije, već je gledao štetu na svom automobilu. Zapalio je cigaretu, a Hitnu pomoć su zvali ljudi koji se su zatekli na licu mesta, kaže neutešna Vera Janković.

Ona dodaje da je pośle puštanja iz pritvora vozač koji je usmrtio Nikolinu na društvenim mrežama puštao neprimeren sadržaj i muziku i da porodica Janković to doživljava kao provokaciju.

On, po rečima Vere Janković, živu u blizini tržnog centra, svaki dan prolazi Bulevarom i zna koliko je ograničenje i gde se nalaze pešački prelazi. Ipak, je vozio brzinom 90 kilometara na sat, pa su povrede nastradale devojčice bile takve da je udmah upala u komu.

– U ovom kraju se nalaze dve najveće gradske škole. Ovde živi oko 2.000 dece i svi mi se opravdano brinemo za njihovu bezbednost, jer on i dalje ima vozačku dozvolu i može da ponovi svoje bahato ponašanje. Zato smo danas simbolično organizovali ovaj skup da apelujemo na sudstvo da bahati vozači makar budu u pritvoru dok čekaju suđenje, kaže Janković.

-Ne sumnja da će vozač koji je udario njenu ćerku završiti u zatvoru, jer, kaže, da postoje očevici, dokazi i da je njegova krivica u ovom slučaju očigledna.

– Ne sumnjamo da će on biti osuđen, ali krivični postupak može dugo da traje, a on ima sve vreme ovog sveta da ugrožava bezbednost kako moje, tako i bezbednost sve druge dece. Pešački prelaz je jedino mesto na kome i deca i odrasli mogu bezbedno da prelaze ulicu. Naše dete je to i uradilo i ono ništa nije krivo. Da je bar poštovao ograničenje, možda posledice ne bi bile fatalne, kaže Nikolinina mama.

Zato zahteva da se nešto konkretno uradi i da pešačke prelaze poštuju svi vozači, jer se na ovaj način šalje poruka da nema adekvatne kazne za bahato ponašanje.

Okupljeni Kragujevčani su na mestu gde je Nikolina udarena palili sveće i donosili cveće, a njen komšija je pročitao pesmu koji je posvetio nastradaloj devojčici.

Protestu su prisustvovali i učenici OŠ “Treći kragujevački bataljon” koju je pohađala Nikolina, a u rukama su nosili njenu sliku sa natpisom “Moj ubica je i dalje na slobodi”.

Da podsetimo, posle ove nesreće, 16. decembra na raskrsnici Bulavara kraljice Marije i Mišarske ulice postavljena su dva usporivača saobraćaja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari