Predsedavanje Srbije OEBS-om došlo je u veoma teškom trenutku i zato su naše glavne aktivnosti na pronalaženju dijalogu i procesu pomirenja. Objektivno izveštavanje u tom pogledu može imati ključnu ulogu, istakao je juče ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatvarajući dvodnevnu konferenciju „Bezbednost novinara, medijske slobode i pluralizam u vreme konflikta“, održanoj u Beču u organizaciji OEBS-a.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

On je dodao da je sloboda izražavanja uslov za slobodno i demokratsko društvo i da je zato važno osuditi svako nasilje nad predstavnicima medija i medijskim slobodama. U vreme konflikta mediji i novinarstvo su pod velikim testom, naveo je Dačić, i u takvim situacijama moraju se izbegavati stereotipi i generalizacije.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović navela je juče da se o sigurnosti novinara mora diskutovati sve vreme, a ne samo za vreme konflikta, jer „nema sigurnosti novinara bez slobode izražavanja i slobode medija“. „Ne možete živeti u slobodnom društvu, ako ne možete slobodno da se izrazite“, istakla je Mijatovićeva, koje se ujedno i zahvalila Dačiću na velikoj podršci za rad njene kancelarije za slobodu medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari