Poslanici ocenili da su izmene u RIK-u dokaz demokratskog društva 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Poslanici Skupštine Srbije najavili su da će glasati za predložene izmene u sastavu Republičke izborne komisije (RIK), ali o konkretnim kandidatima u dosadašnjem toku rasprave nije bilo reči.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir rekao je da je današnji predlog izmena u RIK-u „dokaz da živimo u demokratskom društvu i dokaz da vladajuća stranka oseća potrebu drugog i drugačijeg“.

„Hoću da kažem da sam zaista ponosan što funkcionišemo u parlamentu u parlamentarnoj većini koja nema problem da da šansu i da u RIK-u budu ljudi koji na osnovu izbornih rezultata to nisu zaslužili“, rekao je Tandir i dodao da niko neće moći da upire prstom u RIK i iskaže bilo kakvu sumnju.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović osvrnuo se na to da se u ovakvu situaciju došlo zbog bojkota izbora 2020. godine i ocenio da je dobro da predstavnici opozicije ipak imaju predstavnike u RIK-u „kako bi se dao legitimitet izborima koji treba da budu održani na proleće“.

„Najvažnije je da svi članovi RIK-a budu stručni i profesionalni, a princip rada RIK-a treba da bude uravnoteženost“, rekao je Jovanović i dodao da je potrebno raditi na sveobuhvatnim reformama izbornog procesa.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević rekao je da vladajuća koalicija želi da održi reč i imenovanjima u RIK stvori povoljniju klimu za izbore.

U nastavku poslanik je ipak govorio da opozicija nije izašla na izbore kako bi prikrila „svoju sramotu koju bi doživeli na izborima“, osvrnuo se na međustranački dijalog, i zaključio da „suština svega, protesta, žalbi, kuknjave tog dela opozicije nisu bili loši izborni uslovi, već je razlog isključivo loš rejting“.

Aleksandar Mirković iz Srpske napredne stranke rekao je da je ovo još jedan dokaz spremnosti većine da može sve šta god poželi Đilas, Marinika, Jeremić ili bilo ko ko se oseća kao opozicija, samo ne može nasilje na ulicama.

Mirković je izneo niz kritika na račun pozicije, rekao da lažu građane da ne postoje uslovi, a rešili su da ipak izađu na izbore.

Poslanik SNS-a ocenio je da je nivo demokratije u Srbiji danas na najvišem nivou, a da u nedostatku programa opozicija želi da izazove nasilje na ulicama i izazove reakciju policije.

Dačić je skupštini uputio predlog da u Republičku izbornu komisiju budu izabrani Vladimir Matić, Srđana Vidović, Biserka Živković, Miloš Tomašević, Željka Radeta i Miroslav Vasić, a u predlogu nije navedeno u ime koje stranke su kandidati predloženi.

U zvaničnom obrazloženju piše da se pravni osnov za donošenje ove odluke zasniva na Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi u kojem stoji da će prvi naredni republički referendum sprovesti RIK čiji će sastav biti proširen za još šest članova i zamenika članova iz reda stručnjaka za izborno pravo i izborni proces.

Dačić: Novi članovi RIK-a rezultat međustranačkog dijaloga

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas novu sednicu na kojoj po hitnom postupku razmatraju izmene u sastavu Republičke izborne komisije (RIK).

Na početku sednice minutom ćutanja je odata pošta poslaniku Socijalističke partije Srbije Milutinu Mrkonjiću koji je preminuo u subotu.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je na početku da je njegov predlog novih članova RIK praktično deo dogovora u međustranačkom dijalogu, kako bi se omogućilo da van standardnog sastava RIK-a u radu te komisije učestvuju i vanparlamentarne stranke.

„Dogovoreno je da se predloži šest članova i šest zamenika iz stranaka koje nisu u parlamentu, bilo da su bojkotovale bilo da nisu prešle cenzus shodno tome, u zakonu je napisano da ja formalno podnosim taj predlog, a to je u stvari rezultat njihovih predloga i to važi samo za ovu situaciju, za predstojeće izbore i za referendum“, rekao je Dačić.

U zvaničnom obrazloženju je navedeno da se pravni osnov za donošenje ove odluke zasniva na Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi u kojem stoji da će prvi naredni republički referendum sprovesti RIK čiji će sastav biti proširen za još šest članova i zamenika članova iz reda stručnjaka za izborno pravo i izborni proces.

Dačić je Skupštini uputio predlog da u Republičku izbornu komisiju budu izabrani Vladimir Matić, Srđana Vidović, Biserka Živković, Miloš Tomašević, Željka Radeta i Miroslav Vasić, a u predlogu nije navedeno u ime koje stranke su kandidati predloženi.

Na dnevnom redu je Predlog Odluke o izmenama odluke o prestanku funkcije i imenovanju u Republičku izbornu komisiju, koji je podneo narodni poslanik Aleksandar Martinović.

Za članove RIK-a on je predložio Nemanju Popovića i Džemila Sijarića, a za zamenike Branibora Jovičića, Enisa Zekovića i Marinu Marković.

Glasanje o tim predlozima najavljeno je za danas oko 18 časova.

Dačić je takođe najavio da će za sutra najverovatnije zakazati još jednu sednicu na kojoj će se razmatrati predlog ustavnih amandmana.

U Skupštini kratka, žustra rasprava o protestima

U Skupštini Srbije danas je došlo do žustre rasprave između samostalnog poslanika Vladana Glišića i poslanika Srpske napredne stranke Aleksandra Mirkovića u vezi sa protestima opozicije.

Glišić je reagujući na izjavu Mirkovića da su naprednjaci u subotu bili pristojni i mirno išli na skup, rekao da su napadači letvama i čekićima bili iz SNS-a.

On je dodao da „velika stranka može da ima puno budala ali da ih treba držati pod kontrolom“ i pozvao naprednjake da odustanu od „retorike građanskog rata“ jer se neki građani osećaju izbačeno iz ovog naroda.

„Vi se ponašate kao opozicija, a držite svu vlast“, rekao je Glišić.

U replici, Mirković je zatražio da se Glišić izvini.

„Vi umete da držite lekcije SNS-u, ali da li ste svesni da ste rekli da imamo najviše budala u našoj stranci, da li vas je sramota, da li ste čuli nekoga da je vas ili vaše pristalice nazvao budalama“, rekao je Mirković.

On je dodao da je Glišićev govor sramota.

„Vi delite Srbiju na vas pametne i na nas koji smo budale“, rekao je Mirković i tražio izvinjenje.

Predsedavajući Stefan Krkobabić posle toga je zatvorio krug replika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari