Dačićev zet na listi SPS kao borac za ekologiju 1Foto: Dušan Pešić

Političke stranke, shodno trendovima u društvu i borbi za očuvanje životne sredine, shvatile su da je popularno da u svojim redovima imaju i ekološke aktiviste.

Tako je deo izborne liste Socijalističke partije Srbije, osim Zelenih Srbije postala i nevladina organizacija, odnosno patriotsko-ekološki pokret ”Naša Drina“. Igor Braunović, osim što vodi tu nevladinu organizaciju, on je i direktor Srbijašume i dugogodišnji socijalista.

Danasovi sagovornici smatraju da je Braunović sa pozicije direktora Srbijašuma mogao mnogo više da doprinese ekologiji, nego sa pozicije kandidata za poslanika. I to tako, kažu, što bi sprečio seču šume i nekontrolisan izvoz miliona kubika drva.

Braunović je, međutim, smatrao suprotno, pa je tako sredinom februara obelodanio da će se Udruženje “Naša Drina” uključiti u politički život i da će izaći na izbore, kao patriotsko-ekološki pokret. Na redovnoj skupštini Udruženja objasnio je da je na tu ideju došao posmatrajući lažne ekologe.

“Gledajući šta se dešava na polju zaštite prirode od strane nedobronamernih i lažnih ekologa koji to rade u cilju lične političke promocije, želim da predložim da se Udruženje ljubitelja prirode Naša Drina uključi u predstojeće izbore, jer u našim redovima imamo veliki broj profesionalaca koji se zaštitom životne sredine bave svakodnevno“, naveo je Braunović, dodajući da “Naša Drina” podržava državotvornu politiku kojoj je cilj očuvanje celovitosti Srbije, kao i zaštita životne sredine na stručnim i profesionalnim principima koje promovišu predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. Posebno je podvukao da je izlazak na izbore podržao i manastir Hilandar.

I naravno to Udruženje, kako je naveo “stalo je nedvosmisleno uz Ivicu Dačića i Socijalističku partiju Srbije”. A kako i ne bi kada je Braunović oženjen Emicom, Dačićevom sestrom, a i sam je niz godina član SPS, član Glavnog odbora i koordinator za Zlatiborski okrug.

Sagovornici Danasa tvrde da Braunović nije prekršio nijedan zakon, ali da je krajnje nemoralno da se sada sa liste SPS bori za zdraviji vazduh, a da je kao direktor Srbijašume mogao odavno da doprinese zaštiti živote okoline.

“Ali danas je postalo moderno baviti se ekologijom. Sve te novokomponovane zelene organizacije pravljene su za nečiji interes i ni jedna od njih nije autentična. I nema neke velike razlike između SPS – zelenih i N1 Zeleno leve koalicije. A činjenica je da je Igor Braunović, koji godinama na čelu javnog preduzeća, najviše mogao da dadoprinese zabranom seče šume i izvoza miliona kubika drva svakoga dana“, objašnjava za Danas Goran Čabradi iz Zelenih Srbije.

Sagovonici Danasa podsećaju na nedavno otvoreno pismo radnika iz Šumskog gazdinstva “Boranja” iz Loznice u kome optužuju Braunovića za zloupotrebu položaja. Optužili su ga za pustošenje šume i nameštanje poslove firmi „Sam komerc“ iz Malog Zvornika.

„Mi, radnici šumske uprave Mali Zvornik, unazad više godina svedoci smo krađe, pustošenja i seče najkvalitetnije šume, odnosno drvne zapremine”, naveli su radnici u otvorenom pismu. Ovim putem obaveštavamo državne organe, tužilaštva i policiju o enormnom bogaćenju šumara Mile Samardžića na taj način što godišnje njegovo preduzeće dobije poslove na seči, izradi, izvozu drvnih sortimenata, u Šumskoj upravi Mali Zvornik, u količini od 30 do 35 hiljada metara kubnih i vrednosti između 500.000 i 600.000 evra“, navedeno je u otvorenom pismu.

Naravno, iz Srbijašume demantuju da prvi čovek tog preduzeća zloupotrebljava poziciju. Ni za izbornu kampanju, niti za bogaćenje firme iz Malog Zvornika, a da je zbog učešća u kampanji, trenutno na godišnjem odmoru .
Braunović nije prekršio ni zakon učešćem u kampanji socijalista, jer, kako kaže Pavle Dimitrijević iz CRTE, prema zakonu tu ničega spornog nema, jer zakon takve situacije nije predvideo.

“Nijednim zakonom nije zabranjeno nevladinoj organizaciji da učestvuje na izborima. Zakon to ne brani. Ono što može da bude sumnjivo je način finansijranja kampanje i eventuano sukob interesa. Da li je na neki način došlo i do zloupotrebe samog položaja, ili do akumulacije funkcija u službi kandidature na izborima i kako nevladina organizacija radi, kako nabavlja sredstva, obzirom da ima zajedničkog direktora. Mi to sada ne znamo i ne možemo da komentarišemo Ovo Udruženje ne učestvuje na lokanim izbrima kao udruženje, jedino što se zna da je lider Udruženja na listi SPS i to je fakat “, ističe Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari