Gradonačelnik čestitao Dan zastave: Nadmašili Pink, pomešali znamenja, komentarišu Kragujevčani (FOTO) 1Foto: Grad Kragujevac

 

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ove godine nije, kao prethodne dve, protekao bez zvaničnog obeležavanja i znamenja. Naprotiv.

Na zvaničnom sajtu Gradske uprave gradonačelnik Kragujevca čestitao je praznik sugrađanima:

– Danas je poseban dan, dan kada slavimo naše nacionalne vrednosti i sećamo se naših slavnih predaka koji su se borili za naš narod i našu državu. Dan slobode, jedinstva i naše nacionalne zastave – dan koji nikada ne smemo zaboraviti. U ime građana Kragujevca, ponosno čestitam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svim građanima Srbije i Republike Srpske, čestitao je gradonačelnik Dašić praznik Kragujevčanima.

U svojoj čestitki on je podsetio da ovaj praznik „obeležavamo na dan kada je počeo proboj Solunskog fronta, jedan od najvažnijih trenutaka u savremenoj istoriji srpskog naroda”.

– To je simbol slobode, junaštva, savezništva, podsećanje da cenimo mir, slobodu i prosperitet, istakao je on.

Takođe je i napomenuo da:

– Zahvaljujući inicijativi predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, podvig besmrtnih heroja 1918. godine, danas se slavi i kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Braćo i sestre srećan praznik! Živela Srbija!, završio je svoje obraćanje Kragujevčanima Nikola Dašić, koji nije zaboravio da u svojoj čestitci „poživi” i Republiku Srpsku.

U skladu sa značajem i tradicijom praznika koga su pre tri godine u naš državno-praznični milje invovlivirali predsednik Vučić i SNS, jutros je na zgradi Gradkske uprave osvanula ogromna srpska trobojka.

Naravno da tim povodom nisu izostali ni komentari Kragujevčana na društvenim mrežama ali i „ovako”, usmeni…

Jedne je ovoliki barjak preko cele zgrade Skupštine grada podsetio na davni doček druga Tita 1978. godine kada su njegovi džinovski portreti visili na opštinskim zdanjima. Druge je, pak ovo poređenje iznerviralo i povredilo:

– Tito i „ovi”, ne mogu da se porede. Ni na koji način. Tačka, revoltirano kaže jedan Kragujevčanin za da Danas.

Pak, po drugima, ovolikom zastavom na Skupštini grada lokalna vlast je uspela da nadmaši čak i Željka Mitrovića i TV Pink” na nedavnim protestima Srbija protiv nasilja u Beogradu.

A, uvek ima i onih koji traže dlaku u jajetu. Jedna naša čitateljka primetila je da su znamenja pogrešno okačena.

– Na zgradu Skupštine grada trebalo je da okače zvaničnu državnu zastavu, a ne narodnu trobojku, dok su zastave na kolima današnjeg podnevnog spontanog defilea vozila članova SNS-a kroz grad bile one, zvanične sa državnim grbom. Trebalo bi obrnuto, zaključuje ova Kragujevčanka, dokazujući da pored ovakvih sugrađana „oko sokolovo” je stvarno izlišno.

Gradonačelnik čestitao Dan zastave: Nadmašili Pink, pomešali znamenja, komentarišu Kragujevčani (FOTO) 2
Foto: Aksa/Privatna arhiva

Doduše, nju je defile naprednjačkih automobila podsetio na svadbene povorke (mora se priznati da liči), pa nesebično upućuje nadležne na ovaj link i Zaključak o upotrebi grba, zastave i himne Repubublike Srbije na na sajtu Narodne skupštine.

– Pa, valjda je u „zgradi opštine” narodna vlast, pa je logično da se okiti narodnom trobojkom, odgovarajuna njeno barjaktarsko misionarstvo o državnim praznicima duhoviti, po nekima, zluradi Kragujevčani sa smajlijima i ostalim emotikonima dostojnim ovog, po njima, novokomponovanog praznika.

Ima i onih drugih, umerenijih, čiji je komentar da je vlast, ove godine konačno, pa makar i ovako, konačno obeležila praznik koji je uvela, što prethodnih godina u Kragujevcu nije bio slučaj.

Eh, ko će narodnu ugoditi, kažu naši ljudi. Ne moramo se „držati zakona kao pijan plota”, bila je misao onog koga su pre četiri i po decenija dočekivali sa portretma po zgradama. Može i tako.

Gradonačelnik čestitao Dan zastave: Nadmašili Pink, pomešali znamenja, komentarišu Kragujevčani (FOTO) 3
Foto: N. Raus

Istini za volju, da ne grešimo dušu, za razliku od matičnog i bazičnog SNS-a i zvanične ikonografije, gradonačelnik Nikola Dašić je i prošle godine čestitao Kragujevčanima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari