Danas masovna biciklistička vožnja od Trga Nikole Pašića do Ade Ciganlije 1Svi na bajs Foto: Beta/Jadranka Ilić (Arhiva)

Kritična masa – masovna biciklistička vožnja koja promoviše to prevozno sredstvo i ukazuje na probleme biciklista u saobraćaju, počeće danas u 17 časova sa Trga Nikole Pašića u Beogradu.

Nova, 116. Kritična masa nazvana je „BICIKLiADA“, jer će vožnja biti završena na Adi Ciganliji gde će organizatori objaviti nova pravila koja će važiti za bicikliste na tom izletištu.

„U srdačnoj i efikasnoj saradnji sa JP ‘Ada Ciganlija’ uspeli smo da izmenimo decenijama stara ukrštanja biciklističke staze i kolovoza – znak ‘Stop’ za bicikliste je ukinut na tri mesta, postavljeni su novi znaci koji upozoravaju vozače automobila na biciklističke prelaze, a sami prelazi su ofarbani crvenom bojom“, navelo je Udruženje.

Kako je navedeno u saopštenju, to udruženje uspelo je da se izbori za to da u „zelenom kutku Beograda nemotorizovana vozila konačno dobiju prednost“, što po njihovoj oceni pokazuje da su promene ka „održivom transportu ipak dostižne“.

UG „Ulice za bicikliste“ pozvalo je sve da se na biciklima, rolerima ili trotinetima pridružite današnjoj vožnji čija je ruta objavljena na društvenim mrežama https://ridewithgps.com/routes/36497804.

Kritična masa je biciklistička vožnja koja se širom sveta organizuje svake poslednje subote u mesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari