Danas počinje obustava rada: Advokati ne bi smeli da napadaju štrajkbrehere 1Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIĆ/DS

Advokatska komora Srbije (AKS) čija skupština je ranije odbacila predlog da se ide u obustavu rada odlučila je da ne zauzima nikakav stav povodom obustave rada advokata u Beogradu koja počinje danas.

Kako za Danas ističe predsednica AKS-a Jasmina Milutinović, oni nisu nadzorni organ regionalnim komorama i u skladu sa tim ne žele da se mešaju.

– Prema stavu AKS-a ne postoje razlozi za obustavu, jer ne postoje sredstva da se dođe do željenog cilja. Ovde sa druge strane nije neki organ izvršne vlasti i ne traži se izmena nekog zakona, već se želi uticaj na Vrhovni kasacioni sud. Da to nije slučaj, mi bismo organizovali obustavu rada. Ali, u svakom slučaju, želim im sreću, kaže Milutinović.

Tumačeći zahteve beogradskih advokata kojima je uslovljen prekid obustave, Milutinović navodi da oni variraju od neostvarivih do nepotrebnih.

– Prvi zahtev je da se povuče Nacrt izmena zakona o parničnom postupku iz javne rasprave. Ali tu je po sredi materijalna greška, jer nacrt izmena još uvek ni ne postoji i na njegovoj izradi tek radi radna grupa. I kako onda ispuniti taj zahtev kada niti postoji nacrt, niti se on nalazi u javnoj raspravi. Slična stvar je i sa zahtevom da se problem oko stava VKS-a reši na zadovoljstvo građana i advokata. Prvo, kome je taj zahtev upućen, ko to treba da reši problem na zadovoljstvo građana i advokata? Oni to nisu naveli jer znaju da ne postoji način da vi ucenite Vrhovni kasacioni sud da povuče svoj stav, ističe Milutinović.

Što se tiče trećeg zahteva, da se zamrzne poreska obaveza za paušalne obveznike ona navodi da sa sistemom oporezivanja ne postoji nikakav problem.

– Nama je od 2014. godine, pa sve do prošle godine bio zamrznuta visina poreske obaveze. Onda smo uskladili tu uredbu, ali nismo mogli da utičemo na visinu poreske obaveze za nekoga ko tek ulazi u advokaturu. Uostalom, ukoliko mu ne odgovara, visina obaveze ne mora ni da ulazi u advokaturu. Osim toga, paušalni način nije jedni način da advokati plaćaju poreze i doprinose. Mogu da vode poslovne knjige ili da odrede visinu sopstvene zarade i na taj način plate daleko niži porez, ističe Milutinović dodajući da ona misli da su zahtevi koji se tiču ZPP-a i poreza samo tu da bi kamuflirali činjenicu da se sve ovo čini isključivo zbog bankarskih sporova.

Upitana da prokomentariše najavu da bi advokati mogli i da fizički sprečavaju kolege da prekrše obustavu, Milutinović navodi da oni na to nikako nemaju pravo.

– Ukoliko neko prekrši odluku komore ja pretpostavljam da može disciplinski da odgovara. Međutim, pretnje da će fizički da bude sprečeno advokatima da uđu u sud predstavljaju nedostojno i neprimereno ponašanje kakvo advokatura nikada nije videla, ističe Milutinović.

Sistemsko rešenje

Iako su odbacili obustavu rada kao metod, Jasmina Milutinović ističe da je Advokatska komora Srbije učinila dosta toga povodom dopune stava Vrhovnog kasacionog suda. „Mi smo izradili i Vladi predali nacrt leks specijalisa koji bi uredio ovo pitanje. Predali smo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbi Zakona o uređenju sudova i Poslovnika o radu Vrhovnog kasacionog suda. Tražili smo opštu sednicu VKS-a od predsednice suda. U ponedeljak dobijam uporednu analizu instituta za uporedno pravo na temu prakse Evropskog suda za ljudska prava i propisa zemalja EU i zemalja iz regiona koji će nam poslužiti kao dodatni argument za donošenje leks specijalisa i usvajanje izmena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Svi koraci koje smo preduzimali su u skladu sa zakonom i sa fokusom da se ovo pitanje sistemski reši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari