Danas prvi protest i blokada saobraćaja na mostu u Senti 1Senta, foto: Turistička organizacija Opštine Senta (sentainfo.org)

Danas će, osim u Subotici, po prvi put i u opštini Senta biti održan protest i blokada saobraćaja na senćanskom mostu, uz parolu „Svi na most“ – „Ne Rio Tintu“, sa početkom u 14 časova.

Poziv na protest su proširili građani na društvenim mrežama, a Senćani ovim podržavaju inicijativu Pokreta Ekološki ustanak i svoje sugrađane u drugim gradovima.

Fejbuk grupa „Odbranimo našu okolinu – Védjük meg környezetünket“ podržala je juče inicijativu Ekološkog pokreta.

„Verujte da se ljudi teško odlučuju na korak da izađu na ulice, na hladno, da troše svoje i tuđe vreme, ali živimo u vremenima kada su sve institucije jedne pravne demokratske zemlje urušene i ljudima ne preostaje ništa drugo nego da na ovaj način kažu – Ne može! Ne damo da nam uništavate okolinu, vodu, vazduh, šume, živote“, navodi se u pozivu.

Danas prvi protest i blokada saobraćaja na mostu u Senti 2
Foto: Fejsbuk

Dodaje se da, ovo nije samo dizanje glasa protiv Rio Tinta, ovo je dizanje glasa protiv svakog ličnog interesa koji ugrožava javni interes, protiv svakog štetnog projekta ili zakona koje država donosi u naše ime, a da nas nije ni pitala – „Pa, ne može“.

Pokret Ekološki ustanak je pre dva dana pozvao građane na nastavak protesta i blokade saobraćajnica širom Srbije.

Pokret je tada naveo da se Aleksandar Vučić „grdno vara ako misli da će sa ispunjenjem dva osnovna zahteva protesti biti zaustavljeni”, i zahteva da Skupština opštine Loznica, koja će zasedati sredinom decembra, donese odluku o brisanju projekta Jadar iz prostornog plana.

Ukoliko se to ne dogodi, Ekološki ustanak poziva građane na nastavak protesta sve do ispunjenja konačnog cilja – do „proterivanja Rio Tinta iz Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari