Danas saznaje: I starim studentima magistarskih i doktorskih studija biće produžen rok za diplomiranje 1Foto: Stefana Savić

Predlog zaključka kojim će i studentima magistarskih i doktorskih studija, upisanim po starim programima, biti produžen rok za završetak studija po započetim programima je pripremljen i biće upućen na Vladu, kažu za Danas u Ministarstvu prosvete.

Kako je Danas pisao, Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva prosvete, usvojila prošle nedelje zaključak kojim se produžava rok za završetak studija studentima upisanim na osnovne studije i na studije na višim školama do 10. septembra 2005. godine.

Međutim, u tom zaključku nisu pomenti studenti magistarskih i doktorskih studija kojima po važećem zakonu rok za završetak studija takođe ističe 30. septembra.

Kako je ranije najavljeno, Ministarstvo prosvete pripremiće izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju u kome će biti definisan novi rok za završetak studija starim studentima.

Ministarstvo je takođe najavilo da će pokrenuti dijalog sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije i univerzitetima u cilju utvrđivanja dugoročnog rešenja sa optimalnim rokom za završetak studija po starim programima.

S druge strane, studenti okupljeni u grupi „Stari studenti zajedno do cilja“ predali su svim nadležnim institucijama peticiju sa više od 2.200 potpisa u kojoj zahtevaju da se u novim izmenama zakona ne ograničava rok za diplomiranje, budući da ga nije bilo u propisima koji su važili u vreme kada su se upisali na visokoškolske ustanove.

Ukoliko ovaj predlog ne bude usvojen studenti predlažu alternativno rešenje da dobiju pravo da okončaju studije u roku od 10 godina, tačnije do 30. septembra 2032, s tim da modeli prelaska na nove programe (diferencijalni ispiti, automatsko priznavanje ispita, troškovi priznavanja i prelaska itd.) budu poznati bar dve godine pre isteka ovog roka, najkasnije u 2030. godini, na svim fakultetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari