Ministarstvo prosvete i Vlada zaboravili magistrante i doktorande za produžetak studija 1Foto: Danas

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva prosvete donela zaključak kojim se starim studentima osnovnih studija i onim koji su upisani na više škole produžava rok za diplomiranje, ali u tom zaključku nisu pomenuti studenti magistarskih i doktorskih studija koji su do sada uvek bili obuhvaćeni zakonskim izmenama.

Ovim studentima praktično „curi“ vreme, jer im rok do kojeg mogu da okončaju studije ističe za osam dana, tačnije 30. septembra.

„Studenti upisani na magistarske studije do 10. septembra 2005. godine mogu završiti te studije po započetom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najkasnije do kraja školske 2021/2022. godine.

Kandidati koji su prijavili doktorsku disertaciju do 10. septembra 2005. godine, odnosno studenti koji su upisali doktorske studije po propisima koji su važili do tog datuma, mogu da steknu naučni naziv doktora nauka, odnosno da završe doktorske studije po započetom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najkasnije do kraja školske 2021/2022. godine“, piše u Zakonu o visokom obrazovanju.

Doktorandi koji su se obratili redakciji Danasa ukazuju da je među njima mnogo onih koji su na korak od odbrane doktorskih teza, tu su i subspecijalizanti lekari koji se školuju za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada i svima njima nije jasno iz kog razloga su ovog puta izostavljeni.

– Ako bi se dozvolilo da se ne produži rok za okončanje njihovih studija postdiplomci bi se morali odreći svojih radnih teza i dugogodišnjih istraživanja i početi sve iznova. Ulažući sopstveni novac ovi naučni radnici doprinose poboljšanju ugleda našeg obrazovanja i nauke . Mnogi su usavršavanje morali da završavaju u inostranstvu, prevodeći literaturu koja ovde nije dostupna, dodatno su unapredili obrazovanje u našoj zemlji. Ako se uzme u obzir koliko su ulaganja u nauku skromna jasno je da sve počiva na entuzijazmu ovih ljudi. Većina su asistenti na različitim fakultetima ili zaposleni lekari čije se subspecijalizacije očekuju – kažu za Danas predstavnici ove grupe akademaca.

Ukazuju da je nedostatak lekara specijalista ogroman i da bi se problem mogao dodatno pogoršati ako pruduženje roka za okončanje studija ne bude važilo i za ovu kategoriju. Smatraju da je datum koji ih ograničava besmislen, obzirom na situaciju u kakvoj se nalazi naša nauka i društvo u celini.

Pitali smo Ministarstvo prosvete zašto su u zaključku Vlade izostavljeni magistranti i doktorandi. Odgovor čekamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari