DANAS SAZNAJE: Nevladine organizacije za Zaštitnika građana podržale advokata Miloša Jankovića 1Foto: ombudsman.rs

Grupa nevladinih nevladinih organizacija okupljena oko Kuće ljudskih prava u Beogradu podržaće u trci za mesto Zaštitnika građana advokata Miloša Jankovića, bivšeg zamenika zaštitnika građana, potvrđeno je Danasu iz više izvora.

Kuća ljudskih prava okuplja najreprezentativnije nevladine organizacije koje godinama pomažu građanima Srbije u ostvarivanju prava pred državnim organima Srbije. Među njima su Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – JUKOM, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

DANAS SAZNAJE: Nevladine organizacije za Zaštitnika građana podržale advokata Miloša Jankovića 2
Foto: www.mc.rs

Janković je podneo kandidaturu Skupštini Srbije. On je bio kandidat za ombudsmana i na prethodnom konkursu jula 2017, kada su njegov izbor podržale Demokratska stranka i Socijaldemokratska stranka.

Osim Jankovića na to mesto su, prema saznanjima Danasa, konkurisali aktuelni zaštitnik građana Zoran Pašalić, Nataša Tanjević, zamenica Zaštitnika građana, Robert Sepi, pravni savetnik Transparentnosti Srbija i nekadašnji zamenik zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina, ali i pravnik Milan Antonijević nekadašnji direktor JUKOM-a.

Rok za prijavu kandidata istekao je u ponedeljak.

Za zaštitnika građana dva puta je biran Saša Janković. Prvi put na tu funkciju izabran je 2007. godine, a drugi put 4. avgusta 2012. godine. Mandat zaštitnika građana traje osam godina i bira ga Skupština Srbije, kojoj i odgovara za svoj rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari