Danas saznaje: Tužilaštvo saslušava svedoke za zloupotrebe u EPS-u sledeće sedmice 1foto Miroslav Dragojević Danas

Saslušanje pet svedoka u istrazi protiv šestorice osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije“ (EPS) u iznosu od 7,45 miliona dolara zakazano je za narednu sedmicu u Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, saznaje Danas.

Prema izvoru našeg lista iz Tužilaštva, ispitivanje svedoka zakazano je za utorak i sredu i tada bi trebalo da budu saslušana dva svedoka, dok bi saslušanje još jednog svedoka trebalo da bude održano u petak.

Osumnjičeni da su naneli višemilionsku štetu EPS-u su Vojkan J, šef službe za građevinski nadzor JP EPS (TE-KO Kostolac), Nebojša M, glavni projekt inženjer u JP EPS (TE-Kostolac), kao i Milan L, rukovodilac tima stručnog nadzora u Saobraćajnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka. Sa njima su osumnjičeni I Bojan V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“, Nemanja T, kao bivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac i Željko M. odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B, kojeg je postavilo odgovorno lice privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.“ Tužilaštvo sumnja da su Bojan V. S, Nemanja T. i Željko M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Kostolac „B“.

Kako se sumnja, Milan L. je navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta Vojkan J. i Nebojša M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni. Cilj ovoga, kako sumnja Tužilaštvo, bio je da se pribavi korist firmama „Italiana Costrucioni s.p.a“ – ogranak Beograd i „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac.

Zbog ovog slučaja u toku su višednevni javni protesti pravosudne stručne javnosti i opozicije zbog pomeranja tužiteljki koje su radile na ovom slučaju u drugo odeljenje – Bojane Savović i Jasmine Paunović.

One su više puta javno optužile Nenada Stefanovića, višeg javnog tužioca, da ih je sklonio sa predmeta o zloupotrebama u EPS—u. Stefanović je te optužbe odbacio I naveo da je cilj ove medijske kampanje protiv tužilaštva I njega skretanje pažnje javnosti sa odlučne borbe protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari