Danas saznaje: Ujutru planirano prinudno uklanjanje tri vodena objekta u Bloku 45 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Sutra, 8. marta, u ranim jutarnjim satima Komunalna inspekcija Grada Beograda bi, uz navodnu asistenciju policije, trebalo da pokuša da izvrši prinudno uklanjanje tri objekta – marine Noarus u Bloku 45, splava Raš i splava Vilenjak, saznaje Danas nezvanično.

Kako Danasov izvor tvrdi, prvo je planirano uklanjanje marine Noarus, u nivou okretnice Dr Ivan Ribar, a nešto potom i druga dva objekta.

„To će se pokušati na nezakonit način, suprotno propisima koji važe za vodni saobraćaj, to jest, sa neregistrovanim brodovima i bez neophodnih odobrenja Uprave za brodove i lučke kapetanije“, kaže izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Kako dodaje, policija je u toku nedelje vršila bezbednosnu procenu.

„Vlasnike kao i advokate upitali su da li nameravaju da prižaju otpor“, kaže.

Podsetimo, zbog spornog zakona o zakupu vodnog zemljišta, vlasnici plutajućih objekata protestovali su 5. decembra 2022. godine i ‘zakačili’ zahteve na vrata Skupštine Grada Beograda.

Od Vlade se zahtevalo stavljanje van snage Odluke o utvrđivanju početne visine zakupnine, da Vlada po hitnom postupku upiti Narodnoj skupštini na usvajanje izmene i dopune Zakona o vodama kojim će iz ovog Zakona biti uklonjen neustavni zakup vodnog zemljišta, da Vlada Srbije donese rešenje kojim obustavlja od izvršenja „Plan mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu“ kao i izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama kojima će Gradu Beogradu biti oduzeta preneta nadležnost nad plutajućim objektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari