Danas saznaje: Splavarima ujutru isključenje vode 1Foto: Miroslav Dragojević

„Po naredbi gradonačelnika Beograda, Aleksandra Šapića, imamo informaciju da će splavovima ujutru isključiti vodu“, rekla je našoj redakciji članica pravnog tima splavara, Vesna Josić, koja zastupa vlasnike plutajućih objekata u sporu sa gradom Beogradom.

Ona je dodala da vlasnici splavova planiraju da spreče isključenje vode.

Podsećanja radi, zbog spornog zakona o zakupu vodnog zemljišta koji je, prema rečima Vesne Josić i advokatice Ivane Blagojević, morao biti proglašen neustavnim, vlasnici plutajućih objekata protestovali su 5. decembra 2022. godine i ‘zakačili’ zahteve na vrata Skupštine Grada Beograda.

Od Vlade se zahtevalo stavljanje van snage Odluke o utvrđivanju početne visine zakupnine, da Vlada po hitnom postupku upiti Narodnoj skupštini na usvajanje izmene i dopune Zakona o vodama kojim će iz ovog Zakona biti uklonjen neustavni zakup vodnog zemljišta, da Vlada Srbije donese rešenje kojim obustavlja od izvršenja „Plan mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu“ kao i izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama kojima će Gradu Beogradu biti oduzeta preneta nadležnost nad plutajućim objektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari