Vlasnici plutajućih objekata blokirali saobrćaj pa zahteve "zakačili" na vrata Skupštine Grada Beograda 1

Vlasnici beogradskih plutajućih objekata danas su ispred Skupštine Grada Beograda održali protest na kome su pročitani zahtevi upućeni Gradu Beogradu i Vladi Republike Srbije. Kako su organizatori protesta naišli na zaključana vrata Skupštine Grada Beograda, zahteve su „zakačili“ na njih.

Učesnici protesta su automobilima blokirali saobraćaj ispred zgrade Vlade u ulici Kneza Miloša, pa su građani izlazili iz javnog prevoza i idu peške.

Od Vlade se traži stavljanje van snage Odluku o utvrđivanju početne visine zakupnine, da Vlada po hitnom postupku upiti Narodnoj skupštini na usvajanje izmene i dopune Zakona o vodama kojim će iz ovog Zakona biti uklonjen neustavni zakup vodnog zemljišta, da Vlada Srbije donese rešenje kojim obustavlja od izvršenja „Plan mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu“ kao i izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama kojima će Gradu Beogradu biti oduzeta preneta nadležnost nad plutajućim objektima.

Zatim se se protestanti uputili ka Skupštini grada Beogada da i tamo predaju svoje zahteve.

Protestanti smatraju da je Oglas za zakup vodnog zemljišta u Beogradu neustavan i nezakonit i od Grada zahtevaju obustavu Postupka za prikupljanje pismenih ponuda za zakup vodnog zemljišta, stavljanje van snage Plana mesta za postavljenje plutajućih objekata na vodnom zemljištu, da u izradu novog plana budu uključen pravni tim vlasnika plutajućih objekata i da čelnici Grada prestanu da se ponašaju kao dželati prema vlasnicima plutajućih objekata

Vlasnici plutajućih objekata blokirali saobrćaj pa zahteve "zakačili" na vrata Skupštine Grada Beograda 2
Vesna Josić

Kada su organizatori protesta došli do Skupštine Grada Beograda da predaju zahteve naišli su na zaključana vrata. Tada se obratila Vesna Josić, diplomirana pravnica, koja je kazala da oni nisu građani drugog reda i da Šapiću to nije dedovina.

– Mi nismo građani drugog reda u odnosu na Šapića, pa da idemo na sporedni ulaz a on na glavni. Zna se gde se ulazi u Skupštinu Grada. Ovo nije njegova dedovina. Treba da zna da su ovde bili mnogi pre njega i da su otišli, kao što će i on -rekla je srčano Vesna Josić, „zakačivši“ zahteve na vrata Skupštine grada.

A Ivana Blagojević, advokatica, kazala je da ne zna šta će biti sa ahtevima, ali da niko neće moći da kaže da nisu uručeni.

Ukoliko zahtevi budu odbijeni, Blagojević je kazala da će biti podneta tužba Ustavnom sudu kao i da će protesti biti radikalizovaniji.

Podsetimo, zastupnice vlasnika beogradskih plutajućih objekata održale su u petak konferenciju za novinare na kojoj sunajavili današnji protets i obrazložili zašto na ovaj konkurs stavljaju znak pitanja u pogledu zakonitosti.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari