Advokatica: Rešenja o uklanjanju splavova u Bloku 45 na Novom Beogradu nezakonita 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Advokatica vlasnika plutajućih objekata u Bloku 45 na Novom Beogradu Ivana Blagojević izjavila je danas da je način na koji grad Beograd planira da ukloni splavove potpuno nezakonit i da doneta rešenja o uklanjanju ne sadrže ni osnovne obavezne podatke.

Ona je na konferenciji za novinare podsetila da je krajem prošle godine bio raspisan konkurs davanja vodnog zemljišta u zakup i to putem nadmetanja za lokaciju u blokovima 70, 44 i 45, a da je nakon tog postupka Sekretarijat za inspekciju, nadzor i komunikaciju kroz nezakonit postupak doneo je rešenje o uklanjanju za sve plutajuće objekte.

Kako je pojasnila advokatica, rešenja su nezakoneta i neprimerana za postupanje jer glase ili na N.N, lica ili na one koji nisu vlasnici objekata, a ona koja glase na vlasnika ne sadrže ni osnovne druge uslove da budu zakonita.

„Da bi neki plutajući objekat bio ukolonjen mora da, pod jedan, postoji lice koje će vršiti uklanjanje, drugo je procedura tehničkog nadzora nad svakim plutajućim objektom, treće je saglasnost Lučke kapetanij za konkretan objekat, dan i lokaciju, ko će pomerati objekat, kad i gde, a kao četvrto potrebna je lokacija na koju će biti smešteni“, rekla je Blagojević.

Ona je istakla da je problem kod svih tačaka, a kao primer navela prvu, rekavši da je početkom godine bio raspisan tender za javnu nabavku kako bi se našla osoba koje će vršiti uklanjanje splavova, da je za taj posao grad izdvojio 720 hiljada evra, da je u septembru odabrano to lice, ali da ni taj ugovor još nije zaključen.

Pojavljivanje gradonačelnika Aleksandra Šapića na keju 12. oktobra, kada je najavio da se počinje procedura uklanjanja splavova, ocenila je kao „neistinu“ i rekla da su se gradonačelnik i njegovi saradnici, „Beli“, sekretari, uz neizbežnu dizalicu i snimanje iz drova u stvari okupili kako bi „snimali predizborni spot“.

Šapić je ponovo najavio da neće odustati od uklanjanja splavova sa Savskog keja na Novom Beogradu.

„Molim vlasnike da sami uklone splavove jer kad ih mi budemo uklanjali verovatno ćemo ih uništiti i naplatiti to uklanjanje, to neće biti dobro ni za koga. Splavovi će biti uklonjeni pre ili kasnije ako ostanem gradonačelnik“, rekao je ranije Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari