Uoči svog 12. rođendana Danasov plavi karavan u subotu se zaustavio u Lazarevcu. U ovom susretu bilo je mnogo simbolike. Kao i Danas i ovaj grad imao je veliki značaj za društvene promene. Zbog uloge u petooktobarskim događajima u istoriji će zauvek ostati upisani rudari „Kolubare“. Devet godina kasnije novi izazovi.


Iako se može pohvaliti velikim prosekom plata za Srbiju, oko 50.000 dinara, ovaj grad i dalje oseća da proces petooktobarskih promena nije završen. U prilog tome govori i podatak da je prethodnih godina, bez obzira na velike potencijale, rudarski basen „Kolubara“ zbog loše politike poslovao sa gubicima. Da ovaj grad zna da prepozna prave vrednosti pokazao je i subotu, kada su Lazarevčani posetili Danasov štand. Među prvima su stigli naši najverniji čitaoci i „saborci“.

– Danas je autentičan, politički neutralan i posvećen sindikalnom pokretu. Neguje socijalno-demokratsku ideju koja još ne može da zaživi u Srbiji – kaže Dragan Vesić, sekretar Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva, inače naš redovni čitalac. U Danasu posebno izdvaja podlistak „Plave strane“ posvećen evropskim integracijama.

U kući narodne poslanice Ljiljane Zdravković (DS), Danas se čita porodično. Ukoliko ne stigne da ga pročita zbog mnogobrojnih obaveza, „bar ga prelista“. Na putu za Beograd, Danas je neizbežan. Čitanje kreće od Koraksovih karikatura koje je nasmeju ili nateraju da se duboko zamisli.

– Imam poverenja u ono što pročitam. Imate dobre novinare kao i dobar izbor sagovornika – ističe Zdravkovićeva.

Ona ne krije da kao narodna poslanica ima privilegije. Tako pre svih čitalaca Zdravkovićeva pročita tekst o skupštinskim dešavanjima svog kolege Dragana Vujadinovića.

Među našim vernim čitaocima, koji nisu propustili priliku da uz primerak lista dobiju i poklon, bio je i istoričar Ratko Vukelić, koji naglašava da se druge novine prelistavaju, a da se Danas čita.

– Mislim da je Danas bez premca. Ima veoma stručne komentare. Mogu se pročitati tekstovi o ljudima koji nisu zastupljeni u medijima, iako to zaslužuju. Na primer, vikend izdanje donosi tekst o umetnici Marini Abramović – kaže Vukelić.

Zbog prirode posla često putuje po Evropi i u prilici je da pročita evropsku štampu. Prema oceni Vukelića po svojim stručnim komentarima Danas ne zaostaje za Evropom. Kaže da novine čita otpozadi, a Danasu jedino zamera što ne izlazi i nedeljom.

Naš kolega Milorad Đoković, autor više knjige među kojima i „Kosmajski dosije“, navodi da je koncept vikend izdanja veoma dobar. Kao i uvek kad se kolege sretnu i ovog puta neizbežan je bio razgovor o profesiji.

Stanje u medijima je veoma loše, svi kriterijumi su poremećeni. Odgovornost pisane reči je izgubila značaj. Svedoci smo političkog nesuglasja koje se prenelo i na novinske stupce. S druge strane, profit određuje pravila. U današnjim vremenima vaše novine bi trebalo da budu most i balans između običnog naroda i visoke politike – zaključuje ovaj poznati lazarevački publicista.

Pljeskavice za danasovce

I ovog puta Lazarevčani su se pokazali kao pravi domaćini. Restoran Jeni je za danasovce pripremio veoma ukusne pljeskavice, koje su posle napornog rada zaista prijale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari