U Prištini mirno okončan protest protiv poskupljenja električne energije 1Foto: Beta/Milan Timotić/EV

Protest Socijaldemokratske partije Kosova protiv poskupljenja struje je okončan mirno i bacanjem sveća i električnih lampi na prozore vlade Kosova.

Tokom protesta, na kojem je bilo manje od hiljadu osoba, došlo je do koškanja lidera stranke Dardana Moličaja i nekoliko drugih visokih zvaničnika stranke sa policijom u pokušajima da se približe ulaznim vratima na kojima je Moličaj trebao da se obrati učesnicima protesta.

Protest je počeo na trgu Zahir Pajaziti u strogom centru Prištine, dok su učesnici protesta nosili parole „Vi povećajte cenu, mi nezadovoljstvo“, „Sve plate na struju“, „Sve i skupo“, „Ljudi i struja ne mogu da se spale“, dok su se čula skandiranja protiv premijera Kosova Aljbina Kurtia, koga su nazivali lažovom, prevarantom, kao i skandiranje „Sa lopovima nema države“, što je bila parola Samoopredeljenja kada su bili u opoziciji.

Kako je na skupu izjavio Moličaj poskupljenje energenata je neprihvatljvo i teško opeterećenje za ogromnu većinu građana i u poređenju sa prosečnom platom na Kosovu, ova cena je među najvišim u Evropi.

Kazao je da je od privatizacije distribucije, KESCO zaradio preko 150 miliona evra.

„U lepim danima sav profit ide njima, a za najmanje poteškoće građanima sledi poskupljenje“, kazali su učesnici protesta.

Kancelarija regulatora energetike je izašla sa predlogom o uspostavljanu blok tarife potrošača električne energije koja podrazumeva i značajno povećanje cena struje.

Javna rasprava o ovom predlogu će se okončati u ponedeljak, 31. januara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari