Danasova anketa: Kragujevčani novac državne pomoći troše na kupovinu stanova u Beogradu na vodi do „spiskavanja” na „produkte iz Jovanjice” 1Foto: Pixabay

Ovonedeljno pitanje za „Voks populi” bilo je “Na šta ćete potrošiti 100 evra državne pomoći namenjene mladima u Srbiji”.

Kao što je bilo i očekivano, pitanje je izazvalo lavinu odgovora. Stiglo je nekoliko stotina. Nravno, hvala svima koji su učestvovali.

Većina odgovora je duhovita, moramo priznati. Eto nam i dokaza da naši mlađi sugrađani i kad nemaju 100 evra, barem imaju duha, a neko bi rekao i opravdanog cinizma i sarkazma.

Većina odgovora u anketi je baš takva i odnosi se na afere i gafove vladajuće garniture SNS-a. Izdvajaju se pošalice tipa da će 100 evra od predsednika Vučića otići: „Na kupovinu stana u Beogradu na vodi”, 24 stana u Bugarskoj, letovanje na Sejšelima ili „na Jovanjica program”.

“Kupiću 24 stana u Bugarskoj”, kiaže jedan od učesnika u anketi.

Dok drugi učesnik ankete, više nego uveren tvrdi:

“Kupicu stan u Beogradu na vodi”.

Česti su odgovori i da će „predsednikova poklon-suma“ otići na pasoš ili avionsku kartu (destinacija nebitna) za „bežanje odavde” ali i surovo realni poput: „da vratim dugove”, na izvršitelje „treba i oni da se nafatiraju” ili još surovije „na kamatare”.

Za neke je to taman „za prevoz do buvljaka” za potrošačku korpu „al’ ne baš punu”, za druge knap „za pirsing i tetovažu”.

Možda je najduhovitiji onaj u kome se kaže: „daćemo ih dekama i bakama da više ne glasaju za SNS”.

“Dati bakama i dekama uz obavezu da nikako ne glasaju za SNS. Ako slikaju glas protiv vlasti dobiće 100 evra od unuka uz ono što će im dati vlast uoči izbora da bi ih kupili. Istim metodama se boriti protiv njih” predlaže jedan od učesnika u anketi.

Javio se i ne mali broj dušebrižnika koji je ubeđen da će mladi te pare pale s neba, a od Vučića kako je kolokvijalno nazvana ova zapravo pomoć države, spiskati „na drogu i kockanje jer za bolje i ne znaju” i „ala će kafane, dileri i kladionice da procvetaju” što jasno govori kakvo je mišljenje o našoj omladini i onima „na kojima svet ostaje” u tim redovima.

Takođe, kada se god pomene predsednik Vučić, ne mali je (ma, kakvi crni mali) broj onih koji ustaju u borbenu liniju a u odbranu njegovog lika, dela i zdušnog pokalnjanja narodu.

Oni se jasno izdvajaju odgovorima, duhovitostima „u pokušaju” tipa: „daću ih Đilasu, jer mu je sve malo” ili „još trošim onih Dinkićevih 1.000 evra”.

Ima i još serioznijih njihovih istomišljenika koji ni ne pokušavaju da se nadmudruju već vakelišu:

„Strašno, ovo je poklon a vi se sprdate”, ne oprašta jedna učesnica u Danasovoj anketi, dok drugi učesnik dodaje:

„Ova vlast je Srbiju podigla na noge”, slavodobitno tvrdi.

“Blaćenje svega nije normalno stanje”, doziva razum drugi dok oni bot najstandardniji i najšablonskiji kažu „nisam član ni jedne parije ali vidim da je ipak sada bolje nego pre pet-šest” godina.

Oni najnormalniji odgovori „da je sreća da žive u normalnoj državi, da svi rade, pa im nikakva pomoć ne bi bila ni potrebana” nekako su najređi i najtiši.

Da je srpsko javno mnenje (voks populi) pa i na društvenim mrežama i u nekoj premanentnoj vrsti tamnog vilajeta najbolje pokazuje odgovor:

„Narod? Loše je kad mu ne daješ, loše je kad mu daješ”, filozofski je komentar učesnika u anketi.

Na kraju nije nam ostalo ništa drugo do zaključimo, takozvani helicopter mone ili helicopter drop, uvek će imati svoje pristalice i oponente.

Način na koji će građani, barem u javnosti, dočekati ovaj, u ekonomiji skoro podjenako podržan i osporavan gest vlasti, uvek zavisi od prethodnog političkog opredeljenja.

Znali smo otprilike koliki će biti procenat onih koji podržavaju ovu vrstu budžetskog izdvajanja, kao i njihovih oponenata. Nisu nas razočarali ni jedni ni drugi.

Podele među građanima su ogromne i nebitno im je da li se novac daje ili uzima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari