Proteklog vikenda u Golupcu je održana tradicionalna turističko-kulturna manifestacija „Dani Dunava“ sa Etno festivalom i Golubačkim kotlićem. Prisustvovali su brojni gosi iz okolnih mesta i čitave Srbije a među njima je bio ambasador Japana u Srbiji, Tošio Cunozaki, osvedočeni prijatelj žitelja svih oština u Braničevskom okrugu a posebno Golupca. Za sve goste organizovano je krstarenje brodićem do tvrđave Golubački grad koja će biti detaljno restaurirana zahvaljujući sredstvima medjunarodne zajednice.


U subotu je manifestacija otpočela takmičenjem u pecanju na plovak za juniore i seniore dok je za goste priređeno atraktivno pešačenje kanjonom Brnjičke reke. Za ljubitelje jedrenja organizovano je takmičenje u ovom privlačnom sportu. U popodnevnim časovima organizovana je etno i prodajna izložba tradicionalne hrane i proizvoda sa Dunava, natpevavanje i nadigravanje izvornih grupa i foklornih ansambala i otvorena likovna izložba .

Po svečanom otvaranju, na kome je govorio predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić, koji je još jednom istakao turizam i poljoprivredu kao okosnice razvoja ovoga kraja, otpočeo je i tradicionalni Etno sabor u okviru kojeg je izabrana i najlepša etno devojka Milica Strainović iz Kučeva. Subotnje druženje završeno je koncertom rok grupe „Atomsko sklonište“.

U nedelju su „Dani Dunava“ otpočeli takmičenjima u plivanju i veslanju a nastavljeni kulturno-zabavnim programom u kome su učestvovali foklorni ansambli i pevači. Po 47. put je održan i „Golubački kotlić“ – takmičenje alasa u kuvanju riblje čorbe i pripremanju ribljih specijalniteta. Titulu pobednika ponela je Jadranka Janković iz Kostolca, drugi je bio Nenad Jahović iz Beograda, opština Voždovac, a treće mesto osvojio je Nenad Pacić iz sela Vinci kod Golupca. Ovogodišnja manifestacija „Dani Dunava“ završena je koncertom grupe „Pink bend“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari