Dani radosti zbog "venčanja" dve slovenske dinastije 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina, dnevni list Mali žurnal objavio je vest o „danima radosti“ zbog sklapanja „bračne veze“ između princeze Jelene Karađorđević i ruskog kneza Jovana Konstantinovića.

Mali žurnal piše kako se na današnji dan 1911. godine, u „sjajnim dvoranama svemoćne Rusije proslavlja bračna veza naše dobre princeze Jelene sa ruskim knezom Jovanom Konstantinovićem“.

„U životu srpskog naroda retki su dani radosti“, piše Mali žurnal i dodaje se kako su prolazile decenije muka i patnji bez ijednog dana radnosnog dana i povoda za slavlje te je utoliko ovaj „čin“ bio značajan za naš narod.

Posebno se ističe se koliko je ovaj čin – veza dve slovenske dinastije Karađorđevića i Romanova – u tom trenutku bio važan za srpski narod.

„Rusija je od vajkada smatrala, da vezom materijalne i moralne pomoći još većma veže i oživi zajednicu sa svojom slabijom balkanskom braćom“.

Dodaje se i da je još rano govoriti o koristima koje Srbija može da očekuje, ali i da će ih nesumnjivo biti – posebno ako se govori o ugledu dinastije Karađorđevića.

Dani radosti zbog "venčanja" dve slovenske dinastije 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

„Čedo srpskog naroda otišlo je tamo, gde će radosno u zagrljaju biti prihvaćena“. I vreme će pokazati, da se narod u svom detetu nije varao, kao i to da je ruski carski dom dobio jednog člana, koji potpuno zaslužuje onakav prijem“.

U Petrogradu je princeza Jelena imala „sjajan doček“, a naglasak je bio na intimnoj ceremoniji dočeka koji je i najbolji pokazatelj radosti ruskog dvora zbog stupanja srpske princeze na isti.

„Neka bi Bog dao da mladence u novom životu prate želje srpskog naroda. Neka bi Bog dao da se njihovi ideali ispune i neka mlada nevesta bude uverena, da će srpski narod vazda o njoj, kao o svom čedu, voditi računa. Sretni bili!“ – poručuje redakcija Malog žurnala.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari