Danilo Ćurčić: Organizacijama za zaštitu ljudskih prava ne dozvoljava se rad u Ečki 1Foto: B.K.

Programski koordinator Inicijative za socijalna i ekonomska prava A11 Danilo Ćurčić ocenio je za Danas da u Ečki, kod Zrenjanina, gde su juče premešteni vijetnamski radnici nema uslova za rad organizacija koje se bave zaštitom ljudskih i radnih prava.

On je istakao da se lično na terenu uverio da je u toku premeštanje tih radnika iz neuslovnih baraka ali da nije mogao da im pristupi, niti da sa bilo kime od njih razgovara.

“Ono što radimo a to je pravna podrška i zaštita ljudskih prava, za tako nešto nema uslova jer je rad za ovakve organizacije onemogućen. Nemamo više pristupa tim ljudima” kaže pravnik Danilo Ćurćić, i dodaje da su vijetnamski radnici prethodnih dana premeštani na više lokacija.

“Mi smo se juče uverili da ni na jednoj od tih lokacija nije moguće videti i prekontrolisati u kakvim uslovima sada žive. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa radnicima koji su smešteni u hotel ali su nam u Kaštelu Ečka predstavnici kineskih poslodavaca ponudili da razgovaramo samo sa ljudima iz obezbeđenja, što smo odbili” kaže Danilo Ćurčić.

On kaže da je evidentno da je u okolini Zrenjanina ubrzana potraga za smeštajnim jedinicama potrebnim stranim radnicima, koji rade na gradnji fabrike guma Linglong.

“Grupa od 60 vijetnamskih radnika juče je iz neuslovnih baraka prebačena u jednu kuću od 300 kvadratnih metara bruto, u kojoj pre toga nije živeo niko. Mi nismo mogli da pristupimo tom mestu, dakle ne znamo da li je to rešenje za njih. Od komšija smo čuli da je priključen plin, ali druga saznanja nemamo” objašnjava Ćurčić.

Nakon što su tokom jučerašnjeg dana preselili grupu od još 60 vijetnamskih radnika iz neuslovnih baraka u jednu kuću u Ečki, predstavnici kineske građevinske firme CEEG TEPC treba da se pobrinu o još preostalih 30 radnika.

Na gradnji fabrike guma u Zrenjanin angažovano je, prema podacima MUP-a, 402 vijetnamska radnika.

Nakon objavljivanja informacije da oni žive u nedostojnim uslovima, o čemu su organizacije A11 i Astra početkom nedelje sačinile detaljan izveštaj i alarmirale institucije i javnost, krajem nedelje i tokom vikenda počelo je njihovo premeštanje na druge lokacije.

Prva grupa radnika iz Vijetnama prebačena je u hotel Kaštel Ečka, druga grupa radnika smeštena je u upravnu zgradu firme Penfarm u industrijskoj zoni kod gradilišta Linglong, treća grupa  prebačena je u građevinske kontejnere pored te lokacije, gde su smešteni kineski radnici a četvrta grupa od 60 radnika smeštena je juče u jednu kuću u selu Ečka.

Preostalih tridesetak radnika treba da bude razmešteno takođe u samostalnu stambenu jedinicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari