I dalje se ne zna koliko je tačno kragujevčkih radnika Fijata otišlo na rad u Slovačku 1Foto: V. G.

U subotu, 20. avgusta, u Slovačku je otišla četvrta grupa Fijatovih radnika. To su ujedno i poslednji radnici koji su se odlučili za odlazak na rad u inostranstvo.

Predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Saša Đorđević ističe da još uvek nije poznat tačan broj radnika koji je otišao u Slovačku, ali da su oni do sada odlazili u grupama od 30 do 35 ljudi.

Kako ističe, iz fabrike još nisu dobili podatke o tome koliko se radnika odlučilo za rad u Slovačkoj, ali procenjuje da je taj broj nešto preko 100 ljudi.

Đorđević za Danas kaže da je sindikat u svakodnevnom kontaktu sa radnicima koji su otišli i da za sada nema pritužbi na smeštaj i uslove rada.

– Smeštaj i protokol po dolasku u Slovačku je radnicima već poznat, pošto smo mi i pre ovih dešavanja u Fijatu imali četiri grupe radnika koje su bili u Slovačkoj. U pitanju je kolektivni smeštaj u klasičnim stanovima u zgradama sa dva ili tri sprata. Neki stanovi imaju dve, neki tri sobe, zavisi od kvadrature, a naši radnici su smešteni po dvoje u jednoj sobi, ističe Đorđević.

On kaže da su dobili informacije da su u ovom trenutku oni uglavnom smešteni u dvosobnim stanovima, što znači da njih četvoro živi u jednom stanu.

Prema njegovim rečima, po dolasku u Slovačku radnici su morali da prođu lekarski pregled „koji su svi prošli bez problema“, a zatim im sledi kratak period obuke.

– Širok je spektar radnih mesta, neko će raditi u karoseriji, neko u montaži, logistici, neki su već otišli u preseraj. Svako od njih će pre ulaska u redovnu proizvodnju imati kratku obuku, a nakon nje će biti raspoređeni na radna mesta – opisuje on.

Đorđević još objašnjava da su sa radnicima u stalnom kontaktu putem društvenih mreža, da oni za sada nemaju pritužbe i da se nada da će tako i ostati.

Ukoliko bude iskrsao neki problem, sindikat im je uvek na raspolaganju da ga u hodu reše i prevaziđu.

Predstavnici sindikata se nadaju da će u narednih mesec, mesec i po dana otići u Slovačku da porazgovaraju sa radnicima i sami se uvere u kvalitet smeštaja i uslove rada u novoj fabrici.

Za to vreme u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu u ponedeljak, 22. avgusta, završen je kolektivni odmor i radnici su se vratili na svoja radna mesta.

Prema rečima našeg sagovornika, oni će biti angažovani na pripremi fabrike za početak proizvodnje novog električnog automobila.

– Od juče radnici su angažovani na pripremi za početak instalacije nove opreme. Radi se o opremi za proizvodnju novog električnog automobila i radnici će tome biti posvećeni u narednim mesecima. Nadam se da će ubrzo rezultati tog rada biti vidljivi, kaže Đorđević.

On dodaje da bi uskoro, možda već i u narednim danima, trebalo da započne i proces zapošljavanja radnika koji su odlučili da posle Fijata posao potraže u drugim fabrikama.

– Prošle nedelje smo bili u Zastavi tervo i razgovarali sa direktorom. Obišli smo i pogone da vidimo uslove rada i dogovorili se o preliminarnim uslovima, odnosno o onome što bi zaposleni trebalo da urade u prva tri koraka. Oni svoje biografije mogu da donesu na kapiju ovog preduzeća ili da ih pošalju mejlom. Zatim će biti pozvani na razgovor i započeće probni rad, koji će, nadam se, kasnije rezultirati njihovim zapošljenjem u ovoj fabrici, ističe Đorđević.

On objašnjava da su Zastavi tervo potrebni radnici i da računaju na bivše Fijatove zaposlene.

– Trudićemo se da olakšamo period tranzicije, odnosno prelazak sa radnog mesta u Fijatu u neku drugu fabriku. Nadam se da će taj proces početi već u narednim danima, dogovorili smo se da bude uskoro, a rečeno nam je da će i Zastava tervo radnike primati u grupama. Za sada je interesovanje za prelaz u Zastavu tervo iskazalo oko 30 naših, sada već bivših, kolega.

Zastava tervo je u međuvremenu kupila još jednu novu proizvodnu halu, dok se postojeće ubrzano sređuju i pripremaju za proširivanje kapaciteta.

U planu za zapošljavanje Fijatovih radnika bila je i fabrika Borbeni složeni sistemi (BSS) iz Velike Plane.

Međutim, Đorđević objašnjava da, za sada, nema informaciju da li će radnicima biti ponuđena radna mesta i u ovoj fabrici.

Predstavnici sindikata će razgovarati sa ljudima iz ovog preduzeća da ih naredne nedelje posete i razgovaraju o uslovima zapošljavanja bivših radnika Fijata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari