darko rundekfoto Zoran PislevicDarko Rundek Foto: Zoran Pislević

Ako se na Balkanu i u zemljama bivše Jugoslavije zalažete za očuvanje životne sredine i borite protiv zagađenja prirode, verovatno ste narodni heroj, ali ako uz to dodate da ste vegan ili vegetarijanac, u najboljem slučaju ljudi će vas čudno pogledati i pitati – pa šta jedeš?

Malo ko će povezati da je upravo mesna i mlečna industrija najveći zagađivač planete. Darko Rundek to zna i ne mari za mišljenje Balkanaca, te u svojim intervjuima poručuje: „Industrija proizvodnje mesa i mleka je najveći trovač planete, a životinjama se tom prilikom nanosi bol“.

– Ne jedem meso ni mliječne proizvode, kompostiram organske otpatke, uzgajam dio hrane u svom vrtu i općenito jedem lokalne organske proizvode, izbjegavam putovanja avionom, vozim auto na plin samo kad treba nešto prevesti, inače koristim bicikl i javni prijevoz i pokušavam doprinijeti svijesti o situaciji u kojoj se nalazimo – izjavio je Rundek u jednom od intervjua.

Muzičar je posle koncerta na festivalu Exit pohrlio u odbranu srpskih reka nadomak Kraljeva, gde je sa eko aktivistima zapevao na mestu predviđenom za izgradnju mini hidro-elektrana u znak protesta i tim povodom na svojoj fejsbuk stranici postavio status: „Voda je sveta“.

Darko Rundek, rođen 30. januara 1956, hrvatski je muzičar, pesnik, reditelj i glumac, jedan od osnivača jugoslovenske novotalasne grupe Haustor.

Diplomirao je režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu, režirao je nekoliko pozorišnih komada, radio emisija i radio dokumentaraca. Godine 1991. odselio se u Pariz gde je živeo i radio.

Između ostalog stvara muziku za film i pozorište, a bendovi koje je posle Haustora osnivao su Rundek kargo orkestar i Rundek kargo trio, te Rundek i ekipa. Živi na imanju na Braču okružen prirodom, sa suprugom rediteljkom Sandrom Harzić sa kojom je započeo vezu kada je bio student i sa kojom ima sina Vidaka.

Rundekova verzija pesme „Ay Carmela“ kao i stihovi koje je za nju napisao pokazatelj su vrednosti za koje se ovaj umetnik zalaže, baš kao svojevremeno u Haustoru, bendu sa istaknutim levičarskim opredeljenjem. Uz pomenutu pesmu pozvao je i na „Festival bespravne gradnje i devastacije prirode“ i poručio:

– Ljudi, pojeli smo more, zatrpali smo ga plastikom, sad još na sve strane melju gomile kamenja i betoniraju. Spasimo Vruju, spasimo more, ruke pravde su prespore!

Takođe je nedavno posetio i azil za životinje „Osijek“ i posavetovao:

– Ne kupuj živo biće, udomi iz azila, ako imaš uslove da o njemu brineš do zadnjeg daha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari