Daško Milinović: Žrtva terora 1Foto:N1

Radijskog voditelja, novinara, antifašističkog aktivistu Daška Milinovića pretukla su u petak dvojica mladih, po svoj prilici, aktivista desničarskih ili profašističkih organizacija.

Pratili su ga nekoliko dana, vrebali priliku da ga omame biber sprejom i premlate gvozdenom šipkom.

Kao nekada pripadnici Hitlerovih jurišnih odreda ili Hitler jugenda, koji su odgajani na mržnji i netrpeljivosti, razbijali najpre izloge, a onda i glave Jevrejima, komunistima i svim drugim koji nisu Nemci ili nisu arijevske rase.

Poznavaoce prilika u Novom Sadu, nažalost, gotovo da nije iznenadio ovaj divljački nasrtaj, koji je mogao da se završi mnogo gore po Daška, iako se ne mogu zanemariti ni povrede koje je zadobio.

Seme zla i netrpeljivosti prema Albancima, Hrvatima, Slovencima, Bošnjacima… posejano je krajem 80-ih godina prošlog veka dolaskom Slobodana Miloševića na kormilo Srbije, preraslo je u ratove sa brojnim ratnim zločinima, pogotovo prema civilima.

Nije bilo denacifikacije, a posle kratkotrajne vladavine proevropskih i prodemokratskih snaga na vlast su se vratili ratni huškači.

Za podsetnik: Goran Davidović, samozvani Firer Nacionalnog stroja, prekinuo je antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu, a zatim sa istomišljenicima u centru grada pred očima policije napao učesnike antifašističke povorke, razbijajući nekima i glave.

Svi su prošli gotovo bez kazne, a Firer se godinama krio u Italiji.

Kad je slučaj zastareo, vratio se u Novi Sad. Ispisivanje grafita mržnje, pravljenje spiskova „nepodobnih“ novinara, mladih aktivista opozicionih stranaka redovne su „vežbe“ pretežno mladih desničara kojima su oči pune mržnje, a glave najcrnjih ideja i ideologija.

Pod okriljem mraka pretučeni su tako u poslednjih par godina Dejan Bagarić, Milan Vujić, aktivisti organizacije „Krov nad glavom“…

Kao odgovor na učestale napade u Novom Sadu će sa Trga slobode ponovo krenuti antifašistička kolona, a učesnici će se prošetati do spomenika Porodica na Keju žrtava racije uz poruku da fašizam neće proći.

U ovom slučaju pozitivno je to što su policija i tužilaštvo pravovremeno i efikasno reagovali, te su osumnjičeni, ali i njihov podstrekač, otkriveni i biće privedeni pravdi.

Daško Milinović rođen je 1980. u Rumi. U duetu sa Mlađom Mladenom Urdarevićem već duže od decenije kao „Daško i Mlađa“ razbuđuju i osvešćuju slušaoce radio-stanica As, B92, O radija RTV-a, a sada emisije „Alarm“ na internetu. Žigošu negativne pojave, afere i mutne radnje vlastodržaca, emituju pozitivne vibracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari