Daško Milinović o napadu: Šipka im je bila baš dobra, biber sprej loš 1Foto: N1

Osećam se dobro, hvala na pitanju. Samo me malo boli ruka jer se „hladi“ od udaraca koje sam primio od te šipke koja im je bila dobra, za razliku od suzavca, biber spreja, koji je bio baš loš.

To kaže novinar, voditelj emisije „Alarm“ Daško Milinović koji je juče ujutru, petnaestak minuta pre sedam, napadnut od strane dva mladića koji su ga, po njegovim rečima, pratili i u danima pre napada.

Svi koji su jutros slušali čuvenu radio emisiju „Alarm sa Daškom i Mlađom“, koju već godinama rade upravo Daško Milinović i Mladen Mlađa Urdarević, bili su zabrinuti.

Naime, emisija koja se emituje na podkastu radnim danima traje od 7 do 10 sati. Ovoga jutra, trajala je samo petnaestak minuta, koliko je trebalo da u živom programu slušaoci i kolega Mlađa, nagovore Daška Milinovića da ode do Urgentnog centra, a onda će slučaj, po službenoj dužnosti, biti prijavljen i policiji.

Podsetimo, Milinović je napadnut juče oko 6,45, upravo na putu do posla, u Ulici vojvode Knićanina u Novom Sadu.

* Upravo si bio u Urgentnom centru i u novosadskoj policiji i kod tužioca. Kako si i da li si dao izjavu o napadu?

– Evo, kao što sam rekao, zaista se osećam dobro. Imam zavoj samo na jednoj rani i malo me boli ruka, ali sve je dobro. I oči su mi dobro. Da, upravo sam bio i u policijskoj stanici da ispričam sve kako se dogodilo. Izuzetan je odnos bio prema meni, primio me je i načelnik novosadske policije. Oni su voljni da brzo reaguju po ovom pitanju.

* Slušala sam vaš program i bilo je zaista iznenađujuće što nisi u početku želeo da ideš u Urgentni i da prijavljuješ slučaj. Zašto?

– Da, verovatno sam bio pod utiskom napada i ljut. U stvari, desilo se to da, kao što sam i u emisiji rekao, da sam već danima video tu dvojicu mladića da me prate. Čak su bili jednom i bez maske tako da bih mogao da ih prepoznam. Čak sam u četvrtak mislio kada sam ih ugledao da će me napasti, ali nisu. I onda sam se valjda opustio i mislio da me i neće dirati. Pogrešio sam, napad se ipak desio, u blizini Osnovne škole „Vasa Stajić“ su me napali. Prvo mi je jedan poprskao jako loš biber sprej u oči, a onda je drugi počeo da me udara šipkom. Uspeo sam nekako da ih oteram od sebe. Imao sam utisak da su se baš brzo poplašili i otrčali.

* Dok si ti bio ljut i psovao, opisujući napad „fašističkih dripaca“, Mlađa je odmah reagovao da treba da odeš u Urgentni jer ti rana krvari, a onda već i ceo slučaj biti prijavljen po službenoj dužnosti. Sva sreća, i slušaoci su reagovali i počeli da šalju komentare da to obavezno treba da uradiš…

– Da, bukvalno sam na nagovor slušalaca i kada sam video Mlađinu reakciju shvatio da to zaista treba da uradim.

* Poznato je da je Novi Sad, naročito poslednjih meseci, preplavljen fašističkim ispadima desničarskih grupa i da su to mahom mlađi ljudi. Grafiti sa porukama mržnje su postali svakodnevna pojava. Setimo se samo da je naš kolega Dinko Gruhonjić bio poslednji put meta napada kada su mu „obeležili“ ulaz gde stanuje. Javnost je upozoravala da je mali korak od toga do fizičkog napada i evo, to se i desilo.

– Da, upravo sam, malo posle napada, u stvari, shvatio sve, koliko je važna solidarnost i podrška kolega i javnosti. Ako ne uradim tako, misliće da mogu stalno to da nam rade. Inače su se osilili, ali u tom slučaju bi pomislili da su baš skroz van zakona i da mogu da nam rade šta hoće. A to baš neće moći.

* Bili su mladi, rekao si oko dvadesetak godina…

– Da, jako su mladi. Ne mogu da tvrdim, ali naravno da mislim da ih je neko stariji indoktrinirao sa svim tim suludim idejama. A onda, kada mladima napuniš glavu sa takvim fašističkim svinjarijama, ne moraš direktno ni da im naložiš da nešto urade drugome… mogu oni i sami da se sete da okolo ugrožavaju druge.

* Da li si video da su mnogi reagovali i osudili napade? Na prvom mestu oba naša udruženja Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Skupština slobodne Srbije, političke partije i pokreti, Ministarstvo kulture i Ana Brnabić, predsednica Vlade…

– Jesam, upravo sam celo pre podne dobijao podršku od prijatelja, od slušalaca, a sada, kada sam izašao iz policije video sam na portalima saopštenja. Hvala svima, to zaista znači. Ne osećam se usamljeno u svemu ovome, i kada vidim da sam deo velikog pokreta kojem nije svejedno u kakvom društvu živimo, lakše mi je. Ono što mi je bitno da kažem je sledeće: ja sam na ovo spreman, kao javna ličnost sam i dovoljno vidljiv da me šira javnost zaštiti. Ali sve ovo je važno, jako važno jer Romi, homoseksualci i ostale manjinske grupe nemaju tu sreću, a oni su svakodnevna meta ovih gadova i veoma su ugroženi. Tome zaista moramo stati na put. Jednom se mora dići uzbuna da to jeste opasno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Daško Milinović o napadu: Šipka im je bila baš dobra, biber sprej loš”

  1. evo koliko su se i citaoci Danas-a potresli zbog jedne klasicne fasisticke tjelovezbe, radio stanica dobice jos jednog slusaoca, ostalima je svima sve potaman, samo je jedan komentar, a zapravo pitanje, srigao dao pet popodne

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.