Davali mito matičaru u Vranju da obezbede dokumentaciju za porodičnu penziju u postupku ostavinske rasprave 1Foto: Grad Vranje

Troje građana A. A. (54), Đ. I. (58) i B. P. (42) uhapšeni su i određen im je pritvor zbog sumnje da su davali mito matičaru u Vranju, koji im je izdavao neophodnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na porodičnu penziju tokom ostavinske rasprave, saznaje Danas u vranjskoj policiji.

Osumnjičena lica se po prijavi Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a Srbije za Pčinjski okrug, terete da su „posredovala u davanju mita kako bi bez odgovoarajuće dokumentacije od matičara Lj.D, koji je nešto ranije uhapšen, dobili dokumenta iz matičnih knjiga za ostvarivanje prava na porodične penzije kroz proces ostavinskih postupaka“.

Oni su, prema navodima iz policijske prave, „uplatnicama post neta“ slali veću količinu novca lično matičaru Lj. D. kako bi on izdavao dokumenta koje su oni prosleđivali građanima, a da podnosiocu zahteva nisu lično dolazili da podignu dokumenta u matičnoj službi koja se nalazi u Vranju“.

Iz policije navode da je „uplaćivani iznos bio i desetostruko veći od stvarne cene takse koja se plaća za izdavanje dokumenata“.

Osumnjičeni radnik u matičnoj službi, u Odeljenju matične službe za Kosovsku Kamenicu, zbog sumnje da je prethodno počinio, takođe, delo primanja mita uhapšen je 21. decembra prošle godine i od tada se nalazi u pritvoru u Okružnom zatvoru u Nišu.

Tada je uhapšen i radnik Matične službe u Jagodini, koji je bio posrednik u davanju mita kako bi se bez prisustva podnosioca zahteva izdavala dokumenta za ostvarivanje porodičnih penzija.

Nezvanično je Danasu potvrđeno da je Lj. D. na saslušanju pred tužiocem Višeg javnog tužilaštva u Nišu, a po prijavi Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, „priznao delo koje mu se stavlja na teret“, a njemu je nakon najnovijeg hapšenja troje lica produžen pritvor.

Davali mito matičaru u Vranju da obezbede dokumentaciju za porodičnu penziju u postupku ostavinske rasprave 2
Aritonović:Postupili smo u skladu sa zakonom.

Odeljenje matične službe za Kosovsku Kamenicu, opštinu na teritoriji Kosova i Metohije preseljeno je u Vranje i nalazi se pod direktnom ingerencijom Gradske uprave u Vranju.

Načelnik ove službe Dušan Aritonović za Danas kaže da je „odmah nakon hapšenja osumnjičenog matičara preduzep zakonske mere“.

– Lj. D. je suspendovan sa radnog mesta matičara do okončanja krivičnog postupka. Sada su na potezu nadležni organi i u skladu sa time uslediće potencijalno nove mere i mogućnost trajnog udaljenja sa radnog mesta ukoliko se utvrdi njegova krivična odgovornost – rekao je za Danas Aritonović.

Iz policije Danasu nisu hteli da potvrde da li se „nastavlja akcija otkrivanja novih slučajeva izdavanja fiktivnih dokumenata iz matične službe nadležne za područje opština na Kosovu i Metohiji“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari