Davenport: Atmosfera za Paradu ponosa mnogo bolja 1Foto: FoNet/Antonio Ahel

„Parada ponosa će sutra svakako biti održana, atmosfera je mnogo bolja nego prošle godine, a ne može se ni porediti sa vremenom kada je prajd bio zabranjivan“.

Ovo su danas izjavili učesnici Beograd prajd foruma i ocenili da LGBTI zajednica samo traži poštovanje osnovnih prava i dostojanstva.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majk Davenport ocenio je da je zapanjujuća razlika između 2010. godine i tenzija koje su tada postojale zbog održavanja Parade ponosa i sadašnje situacije.

Ja sam veteran na srpskoj diplomatskoj sceni i sećam se, iako ne ambasador, već volonter 2010. godine, tenzija u Beogradu pre Parade ponosa, rekao je Davenport i poželeo učesnicima da sutrašnji dan bude dan za uživanje.

U julu Srbija je otvorila dva važna poglavlja u pregovorima o članstvu u EU, uključujući poglavlje 23 – Vladavina prava i osnovna prava. Otvaranje tog poglavlja je veliki korak napred i znači da je Srbija više nego ikada predana primeni akcionog plana iz tog poglavlja, naglasio je Davenport.

Akcioni plan uključuje i obavezu da se poštuju ljudska prava, koja predviđa borbu protiv diskriminacije i bolje poštovanje prava LGBTI zajednice, rekao je on i ocenio da je ohrabrujuća bila i rasprava u parlamentu i zaključci o usvajanju deklaracije protiv homofobije i nacionalne strategije protiv nasilja.

Šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartvrajt naglasio je da LGBTI zajednica ne traži dodatna ili specijalna prava, već samo traže poštovanje osnovnih prava i svog dostojanstva kao svi ostali.

Ni kulturne, tradicionalne, regionalne vrednosti ili pravila dominantne kulture ne mogu opravdati diskriminaciju i nasilje nad LGBTI osobama, a svi znamo da se to događa. Imamo stereotipe, netoleranciju, rekao je Kartvrajt.

Ponosan sam što sam deo Prajda. LGBTI prava se u SE shvataju veoma ozbiljna. Ima mnogo preporuka koje SE prate tokom godina i biće ih još u narednim posetama u Srbiji, rekao je on.

Ni u jednoj državi članici SE ne može se reći da su u potpunosti ispunjena prava LGBTI zajednice, pa se to ne može očekivati ni u Srbiji, ali pozdravljamo napredak koji je ostvaren, dodao je on.

Poslanik švedskog parlamenta Jesper Skalberg Karlšon rekao je da LGBTI zajednica u Srbiji ima veliku podšku međunarodne zajednice i da je on samo jedan od prijatelja koji je došao da podrži Paradu ponosa.

Prava LGBTI su ljudska prava i zadovoljan sam što sam ovde, što ću sutra šetati sa vama. Mnogo toga treba uraditi u Srbiji, u svetu, ali mi znamo da smo u pravu. Vi ste heroji našeg vremena, kao što je otpevao pobednik Eurosonga iz Švedske, rekao je Karlšon.

Specijalni izvestilac Saveta Evrope za prava interseks osoba Pit de Bruin rekao je da niko ne bi trebalo da bude diskriminisan zbog svoje seksualne ili rodne orijentacije i LGBTI sobe moraju biti vidljive.

Savetnik za ljudska prava kancelarije Visokog komesara za ljudska prava Klod Kan rekao je da će se tim UN pridružiti Paradi ponosa u Beogradu i podsetio da su ove godine UN usvojile rezoluciju kojom se uspostavlja nezavisan ekspert koji će se baviti pitanjima nasilja i diskriminacije protiv LGBTI osoba.

Naš posao je daleko od završenog. LGBTI osobe nisu još sigurne kada šetaju ulicom, ne razumeju ih bliske osobe, čak i roditelja, a suočavaju se sa diskriminacijom u svakodnevnom životu, kod lekara i na poslu, rekao je Kan i naglasio da se posao mora intenzivno nastaviti svaki dan.

Programski direktor za Balkan organizacije Civil Rights Defenders Goran Miletić rekao da je pre sedam godina bilo potrebno da gosti Parade ponosa budu na jednom mestu iz razloga bezbednosti i zato su stvoreni forumi.

Danas je situacija sasvim drugačija i naši gosti su zaista gosti Prajda. Prajd će se sutra sasvim dogoditi, atmosfera je mnogo bolja, poredeći sa 2014 i 2015. godinom. Ne može se situacija upoređivati sa atmsferom kada je Prajd zabranjivan i sada je sve mnogo bolje, naglasio je Miletić.

Postoje, nažalost, ljudi koji se plaše, ali sigurni smo da policija može da uradi svoj posao i na najbolji način zaštiti sve one koji žele da prošetaju i podrže prava LGBT zajednice. Novi kvalitet je da će biti program i sve će početi mnogo više da liči na prajdove u svetu, dodao je on.

Ključna tačka Prajda proteklih godina je bila evakuacija, posebno onda kada smo to činili policijskim maricama, ali sada je to daleka prošlost, rekao je Miletić.

Prajd je odličujuće doprineo da se situacija u društvu popravlja, da se videlo da smo „sugrađani“, da ne tražimo neka specijalna, već osnovna ljudska prava. Imamo i više političke volje, poruka koja se šalje od najviših državnih organa je bolja, predočio je Miletić.

Nemamo bezbednosne procene, eventualno ih možemo saznati kasnije. To nije interni dokument, a policija će danas popodne odlučiti koliko će njihovih pripadnika biti na ulici. Između 2014 i 2015. godine njihov broj je smanjen za oko 10 odsto, rekao je Miletić.

Prajd počinje u 12 sati, ulazi se na četiri punkta – Slavija, Vlada Srbije, Prizrenska i Pravni fakultet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.