Debata: Izveštavanje građana je loše u svim uslovima u Srbiji, sada se veliča proruska propaganda 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Na debati „Medijsko izveštavanje o Ukrajini“, saopšteno je danas da je izveštavanje građana loše i u mirnodopskim i u ratnim uslovima.

Novinarka portala KRIK Marija Vučić kazala je da mnogo propagande „kruži“ na različite teme.

Ona je na debati u EU info centru ocenila da je Srbija najsnažnije na ruskoj strani.

„Mediji su gradili sliku Rusije da je Zapad ‘čikao’ neko vreme i da je (predsednik Rusije Vladimir) Putin pravednik koji je upozoravao mirno, bio taktičan, strpljiv i sada nema više strpljenja“, kazala je ona.

Ona je dodala da svi koji čitaju novine prvenstveno treba da budu sumnjičavi, jer većina medija širi propagandu.

„Zapravo ništa ne znamo šta je na terenu, tako da moramo da vidimo gde se šta pojavilo i na kojim medijima“, dodala je Vučić.

Glavna i odgovorna urednica u Istinomeru Milena Popović kazala je da je u prvim danima rata Rusija u domaćim medijima predstavljena kao žrtva, a Zapad i Ukrajina kao agresori.

„Mesec dana pre početka rata smo pratili izveštavanje medija i zaključili da se, sudeći prema najgledanijiim i najčitanijim medijima, veličala ruska vojna moć i Putin“, rekla je ona.

Popović je ocenila da se veliča proruska propaganda.

„Veliča se odlučnost Putina da se suprtostavi čitavom Zapadu“, istakla je ona.

Urednik spoljne politike i portala Vreme Andrej Ivanji rekao je da su javnosti dostupne slike posledica ratnih vesti, ali da nema slika rata.

„Možda su redakcije obazrivije, internet novinarstvo je uzelo dominaciju“, ocenio je Ivanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari