Britanski premijer Dejvid Kameron došao je u Rigu na samit lidera EU i šest bivših sovjetskih republika (Istočno partnerstvo) sa namerom da predoči kolegama svoj predlog o reformi Unije upozorivši da očekuje „uspone i padove na tom putu“. Kako piše Gardijan, u Rigu je otputovao svestan da eventualni sporazum neće tako lako biti postignut čime je, tvrde upućeni, želeo da upozori druge zemlje i komentatore da „ne dižu buku“ oko njegovih planova.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Tokom dvodnevnog samita, Kameron je najavio da će planirani referendum o preispitivanju članstva Britanije u EU biti održan do kraja 2017, te je tako odbacio ranije navode o mogućem glasanju 2016. Samit u Rigi bio je svakako prva prava prilika za Kamerona da testira „na licu mesta apetite za reforme među evropskim liderima“. Gardijanovi izvori tvrde da je Kameron pokušao da lobira za reforme EU na marginama konferencije i to među liderima manjih zemalja sa kojima nije često u prilici da razgovara. Kameron će, navode britanski zvaničnici, naredne nedelje otputovati u Berlin i Pariz gde će razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Fransoa Olandom.

Iako nije precizirao detalje reformskog plana za Uniju, smatra se da je težnja premijera da se Britanija izuzme iz „tesnog saveza“ između država članica. Cilj mu je i da London dobije veća ovlašćenja da blokira ili lakše odustaje od novih zakona EU te da se ograniče beneficije za migrante koji žive u Britaniji manje od četiri godine.

Finski premijer Aleksandar Stub kazao je da se nada da bi dogovor mogao biti postignut jer bi to bilo ohrabrujuće za britanski narod. „Finskoj se sviđa proreformska agenda Dejvida Kamerona. Nema smisla postavljati bilo kakve barijere“, rekao je Stub.

Ipak, „glavnu ulogu“ na samitu Istočnog partnerstva i EU u Rigi imala je nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je istakla da ne očekuje mnogo i upozorila Rusiju da „popravi“ ponašanje prema Ukrajini ukoliko želi da se ponovo priključi G8.

Ukrajinska kriza, međutim, otkriva duboke razlike unutar bloka oko toga kako postići dogovor sa Rusijom. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini uverena je da će se pronaći modus vivendi sa Moskvom, mada su pojedine države poput Britanije upozorile da se nipošto ne pokazuju znaci slabosti, naročito kada je reč o ublažavanju sankcija.

Istovremeno, Merkelova, koja je igrala ključnu ulogu u ukrajinskim mirovnim naporima, kazala je da Rusija nema razloga da se plaši tešnjih odnosa između EU i šest država, na koje se Istočno partnerstvo odnosi. Lideri EU potvrdili su svoju rešenost da razviju političke i ekonomske veze sa Jermenijom, Belorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, navodi se u nacrtu sporazuma u koji je uvid imala agencija AFP.

„Istočno partnerstvo nije instrument proširenja EU. Stoga ne smemo davati lažna očekivanja koja ne možemo da ispunimo“, kazala je Merkelova.

JUNKER: Zdravo, Orbane diktatore

Riga – Da je u Rigi vladalo dobro raspoloženje pokazuje i to što je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozdravljajući mađarskog premijera Viktora Orbana oslovio rečima „Zdravo, diktatore“. Novinari, međutim, kako prenosi AFP, nisu čuli Orbanov odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari