Dekan Medicinskog fakulteta zbog humanosti žrtva hajke, pa dobio tužbu 1Foto: wikipedia/ Mihajlo Andjelković

Odluka Medicinskog fakulteta da uvede svojevrsne kovid propusnice za svoje studente prošle godine, zbog čega je dekan ove ustanove prof. Lazar Davidović bio u policiji, a trebalo je da se nađe i u tužilaštvu, bila je i zakonski i stručno opravdana, smatraju sagovornici Danasa, pravnik Milan Antonijević i epidemiolog Zoran Radovanović.

Ono što međutim javnost još uvek ne zna jeste na osnovu čega je tužilaštvo postupilo, ko je podneo krivičnu prijavu i za koje delo. Ovo su ujedno i pitanja na koja Danas nije do zaključenja ovog izdanja dobio odgovor ni od prof. Davidovića ni od nadležnog tužilaštava u Beogradu. Sa Medicinskog fakulteta uputili su nas na postupajuće Prvo osnovno tužilaštvo, odakle nismo dobili odgovor.

Medicinski fakultet odlučio je prošle godine da praktičnoj nastavi mogu prisustvovati samo studenti koji su preležali kovid, koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR test. Takva odluka obrazložena je između ostalog i namerom da se zaštite pacijenti od mogućeg zaražavanja novim korona virusom.

Pravnik Milan Antonijević kaže da je ovakva odluka bila ispravna jer je logično da kliničkim predmetima ne prisustvuju „studenti koji za početak ne veruju u medicinu, a s druge strane koji mogu preneti bolest“.

– U trenutku kada je doneta, ova odluka nije mogla biti nezakonita. Ne vidim zašto bi tužilaštvo tu postupalo. Ako postupaju po službenoj dužnosti, zaista bih se začudio. Ako je ovo privatna krivična tužba, onda se radi o nečemu što je sada napravljeno zbog političke kampanje koja je u toku pred izbore. Pojedine stranke od pitanja mera tokom pandemije prave svoj predizborni program. Neke od njih vide u tome svoju političku nišu i to u trenutku kada su bolnice pretrpane, a studenti već sami imaju svojih problema. Neprimereno je na ovakav način da se ometa ceo fakultet i vodi jedna hajka, navodi Antonijević.

Još ranije prošle godine jedna od partija koja je najavila krivičnu prijavu protiv dekana i sekretara Medicinskog fakulteta zbog kovid propusnica bila je „Dosta je bilo“. Oni su tada najavili i postupak pred Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnikom građana, mada se na sajtovima ovih institucija ne može pronaći nikakva informacija o eventualnim pritužbama. Takođe je nejasno da li je postupanje tužilaštva u ovoj nedelji bilo po prijavi DJB-a.

Ograđujući se još jednom da ne zna ko je podneo prijavu protiv prof. Davidovića Antonijević podseća međutim i da je „lažno prijavljivanje krivično delo“ i da bi „to takođe moglo da bude stavljeno na teret onima koji su ovu krivičnu prijavu podneli“.

– Imamo iza sebe dve veoma teške godine. Van svake je pameti da se u svemu tome još vode krivični postupci protiv onih koji su donosili odluke u najboljem interesu studenata a onda i pacijenata, zaključuje Antonijević.

Sličan stav ima i epidemiolog Zoran Radovanović, koji kaže da je način na koji je Medicinski fakultet postupio zapravo bio jedini ispravan.

– Odluka da kliničkim predmetima mogu da prisustvuju studenti koji su primili vakcinu, preležali kovid ili imaju negativan PCR test donesena je u najboljoj nameri da se spreči širenje zaraze i da se omogući da pacijentima prilaze samo oni koji su zaštićeni. To je jedna civilizovana odluka i svako drugačije postupanje bilo bi nehumano, navodi dr Radovanović, ističući i da je podnošenje prijave u ovom slučaju samo prikupljanje poena.

Otprilike u isto vreme kada i Medicinski fakultet i pojedine zdravstvene ustanove zatražile su od  zaposlenih da pre povratka na posao dostave dokaz o vakcini, preležanom kovidu, ili da rade PCR testove. Tada su se pobunili sindikati zaposlenih u zdravstvu, ističući da vakcinacija nije obavezna, te da se stoga ne može očekivati od zaposlenih koji nisu primili vakcinu da sami snose troškove PCR testiranja, pa su pojedine ustanove i odustale od takve prakse.

*Ovaj tekst je izmenjen 31. 01. 2022. tako da je ispravljena greška koja se odnosi na postupajuće tužilaštvo u ovom slučaju. Krivična prijava se nalazi u Prvom osnovnom tužilaštvu, a ne Drugom osnovnom tužilaštvu, kako je bilo napisano 

Veliki udeo vakcinisanih

Dekan Medicinskog fakulteta prof. Davidović kazao je u septembru da su studenti starijih godina uglavnom vakcinisani. Kako je rekao, anketa studentskog parlamenta pokazala da je na petoj i šestoj godini studija vakcinisano preko 90 odsto, a na trećoj i četvrtoj preko 80 odsto. Na drugoj je bilo vakcinisanih 69 odsto, a među brucošima tek 30 odsto. Među mladima u Srbiji inače je najmanji procenat vakcinisanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.