Demokratska stranka: Zabrinjava nemar države prema životnoj sredini 1Foto: Beta/Milan Timotić

Demokratska stranka (DS) danas je upozorila da se država nemarno odnosi prema životnoj sredini, da su zagađeni vazduh, voda i zemljište, ulice prljave a nije rešen problem komunalnog i industrijskog otpada.

Ta stranka je u saopštenju zapitala zašto se tek sada Državna revizorska institucija oglasila o štetnosti ispuštanja otpadnih voda Termoelektrane „Nikola Tesla B“ (TENT B) u reku Savu.

Istaknuto je da se godišnje iz TENT-a B ispusti više od 20 miliona kubnih metara otpadnih voda koje trajno zagađuju životnu sredinu i uništavaju, ili umanjuju reprodukciju i rast, pre svega, vodenih organizama, ali i mnogobrojnih suvozemnih organizama.

„Posebno je važno što se deo pepela, čvrstih supstanci i toksičnih elemenata vezuje za priobalni sediment i na taj način zagađenje postaje dugogodišnje, a u pogledu nekih toksina i trajno“, navodi se u saopštenju Odbora DS-a za zaštitu životne sredine.

Zatraženo je da utvrdi ko je odgovoran što ništa nije učinjeno da se otpadne vode TENT-a B ne ispuštaju u Savu i zašto se ne poštuju zakoni koji regulišu tu oblast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari