Deo opozicije podneo predlog za razrešenje onih članova Saveta REM-a koji su nezakonito štrajkovali 1Printskrin Parlament.rs

Deo opozicionih poslaničkih grupa predao je parlamentu Srbije inicijativu za smenu jednog dela članova Saveta REM-a i predsednice tog regulatornog tela Olivere Zekić.

Inicijativu je potpisalo pedeset poslanika, a neposredan povod je nelegalni štrajk članova Saveta REM-a, obzirom da državni službenici nemaju pravo na obustavu rada.

Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe DS, pojasnio je na konferenciji za novinare da se traži smena samo onih članova Saveta REM-a koji su 8. decembra stupili u štrajk, pravdajući to navodnim pritiscima članova Junajted medija i civilnog sektora oko dodele pete frekvencije.

„Pošto njih bira i razrešava narodna skupština, oni kao javni funcionerine ne mogu da štrajkuju. U REM-u mogu da štrajkuju samo zaposleni, odnosno oni koji obavljaju stručne poslove. Zato zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima, čanovi Saveta REM-a moraju biti razrešeni i izabrani novi, čestiti ljudi, koji nisu samo u službi Aleksandra Vučića“, rekao je Zoran Lutovac, napominjući da je za pokretanje postupka za razrešenje potrebno 20 potpisa poslanika ,ali da je opozicija prikupila 50 potpisa.

On nije mogao da odgovori da li će se ova opoziciona inicijativa i naći na dnevnom redu parlamenta, ali je naveo da je na opoziciji da ukazuje na propuste.

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni, primetila je na konferenciji za novinare da je zanimljivo da su članovi REM-a prekinuli štrajk baš uoči današnje sednice parlamenta, na čijem dnevnom redu je i predlog finansiranja REM-a.

Tepićeva je podsetila i da je REM odluku o stupanju u štrajk doneo baš uoči termina za dodelu pete frekvencije .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari