Grad Kragujevac otpisao dugove fabrici Zastava oružje 1Foto: Z. S. M.

Skupština grada Kragujevca usvojila je danas odluka o otpisu duga i konverziji potraživanja grada Kragujevca u trajni ulog u osnovni kapital fabrike Zastava oružje.

Najprostijim rečima, Grad je oprostio dug ovoj fabrici, a za uzvrat će postati njen suvlasnik u nekom malom procentu.

Dugovanja koje je ova fabrika imala prema gradu nastala su na osnovu neuplaćenih poreza na imovinu, delu poreza na plate zaposlenih, kao i naknadi za korišćenje gradskog zemljišta.

Ona datiraju još iz 2016. godine i sa naraslim kamatama prelaze 2,6 milijardi dinara, što je skoro trećina budžeta grada Kragujevca.

Ova odluka je doneta na osnovu Zaključka, koje je donela Vlada u avgustu ove godine, pa će tako Grad deo duga kovertovati u osnovni kapital fabrike, dok će kamate u iznosu od čak 1,5 milijardi dinara biti otpisane.

Zanimljivo je da se fabrika Zastava oružje nalazi 75 odsto u vlasništvu države, a da se 25 odsto vodi kao društveni kapital.

To praktično znači da je država sama sebi otpisala dug prema Kragujevcu, a da je grad dobio neki procenat u vlasništvu nad ovom kompanijom što mu u odlučivanju praktično ništa ne znači.

Kragujevačka opozicija je pozdravila ovu odluku, u smislu da se njome stabilizuje poslovanje fabrike Zastava oružje, ali su pitali gradsku vlast šta će Kraujevac dobiti u ovom dogovoru.

Tako je narodni poslanik Veroljub Stevanović istakao da bi za grad bilo bolje da su umesto udela u osnovnom kapitalu od države dobili otpis svojih dugovanja.

– Dug je skoro tri milijarde dinara, a radi se o državnoj firmi. Sa druge strane, Grad duguje državi za mnoge stvari, kao na primer za struju. Bilo bi mnogo bolje da smo “prebili” ta dugovanja ili da smo dobili neko zemljište u Kragujevcu koje je u vlasništvu države, istakao je Stevanović.

Slično stanovište, da grad nije baš najbolje prošao u toj razmeni, ima i narodni poslanik Dalibor Jekić.

On nema sumnje da je Zastava oružje preduzeće na kojem je nastala celokupna industrija u Kragujevcu, pa i u Srbiji, ali se ne slaže sa odlukom da Kragujevac dobije udeo u vlasništvu.

– Svi u Kragujevcu znaju koliko bi nam koristilo da dobijemo Dom vojske, Upravnu zgradu Zastava oružja ili onaj deo u Palilulama gde je kasarna. Apsolutno razumem ovaj pokušaj da se stabilizuje poslovanje fabrike, ali je pitanje šta smo mogli iz ovoga da dobijemo, zaključuje Jekić.

On je dodao da ga posebno brine ophođenje menadžmenta ove fabrike koja ne izmiruje obaveze prema javnim preduzećima u Kragujevcu i tako dovodi u pitanje opstanak komunalnog sektora u gradu.

– To nije bio slučaj kada je na čelu fabrike bio Kragujevčanin. Dovođenje kadrova iz Beograda se pokazalo kao loša praksa. Ne mogu oni više da vole Kragujevac, nego mi, zaključio je Jekić.

On je pozvao gradsku vlast da u budućnosti utiče na Vladu kad je reč o izboru rukovodtva fabrike.

Grad Kragujevac je na istoj sednici, rebalansom budžeta, opredelio 78,9 miliona dinara za isplatu dela potraživanja bivših radnika Zastava kamiona.

Prodaja stečajne imovine ovog preduzeća je izvršena 22. jula ove godine, a budući da je Grad bio razlučni poverilac dobio je deo novca koji mu ova fabrika duguje na osnovu neplaćenih poreza na imovinu i ostalih taksi koje lokalna administracija naplaćuje.

Na osnovu zaključka koje je donela Vlada, grad Kragujevac je odlučio da sva sredstva preusmeri na isplatu dela potraživanja radnika Zastava kamiona.

Po rečima člana Gradskog veća Nenada Stanišića, zaključci Vlade će definisati listu radnika, kao i listu obračuna, odnosno koliko novca će kom radniku tačno biti uplaćeno. Ove liste će napraviti Agencija za licenciranje stečajnih upravnika i proslediti gradu.

– Kada nam te liste budu dostavljene i kada radnici potpišu ugovore kojima se odriču daljih potraživanja, novac će im biti uplaćen, istakao je Stanišić.

Da podsetimo, stečajni postupak u ovom preduzeću je otvoren 19. septembra 2019. godine, a 300 radnika ima ogromna potraživanja za neisplaćene zarade.

Od prodaje imovine nisu mogli da budu namireni svi poverioci, tako da će Zastava kamioni i dalje imati dugovanja i prema radnicima i prema gradu Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari