Deo Sutjeskine ulice u Vranju dobija ime po Amerikancu koji je pomagao srpsku ratnu siročad 1Vranje, Foto: Dušan Pešić/Danas

Deo Sutjeskine ulice u Vranju, od raskrsnice sa Kralja Milana do Trga 7. septembar, poneće ime Džona V. Frotingama, najvećeg srpskog dobrotvora i nacionalnog heroja Srbije koji je obeležio početak 20. veka Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije.

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja je pokrenuta u decembru prošle godine, Vranje će dobiti ulicu Džona V. Frotingama.

„On je, nakon diplomiranja na Harvardu, posetio Evropu i u Pragu se prvi put susreo sa pričama o Srbiji i Srbima, njihovoj borbi sa Turcima i Austrougarima. Prvu pomoć Srbiji u novcu poslao je pre balkanskih ratova, a 1914. je opremio prvu ratnu bolnicu, u vrednosti tadašnjih 200.000 dolara. Sve vreme trajanja rata osnivao je privremene, a onda i stalne domove za ratnu siročad, deleći hranu i druga sredstva. Džon V. Frotingam je dvadeset poslednjih godina života posvetio zbrinjavanju srpske ratne siročadi. Sem toga, pomagao je sportska i umetnička društva u Srbiji, donirao sredstva brojnim humanitarnim organizacijama, darivao zgrade i imanja“, navodi se u saopštenju CMTDO.

Početak zaborava ovog dobrotvora poklapa se sa ubistvom kralja Aleksandra u Marseju, dok je, posle Drugog svetskog rata, sva njegova imovina nacionalizovana, a njegovoj ženi, Srpkinji, i ćerki, zabranjen je ulaz u zemlju.

„Sa ispravljanjem istorijske nepravde prema ovom čoveku počelo je 2018.godine, kada je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva izdao kapitalno delo Vranjanca Tomislava R. Simonovića ‘Džon V. Frotingam – zaboravljeni srpski dobrotvor’. Na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, posthumno je odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge, povodom Dana državnosti, u feruaru 2018. godine“, piše u saopštenju.

U Vranju je osnovao i finansirao Dom za ratnu siročad i Domaćičku školu, a više od 700 njegovih štićenika iz Vranja i okoline је, zahvaljujući toj podršci, završilo zanate, srednje škole i fakultete.

Na teritoriji Grada podigao je tri zadužbine, od kojih danas postoje samo ostaci jedne, u ulici Gavrila Principa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari