"Najobičnije pretrpano smetlište": Kako je deponija Golo brdo predstavljana kao najsavremenija, a zapravo je ekološka katastrofa? 1Foto: S. Župljanin

Deponija smeća Golo brdo, koju koriste Novi Pazar i Tutin, od početka je umesto sanitarna deponija, postala smetlište i ekološka bomba iznad grada i često je, posebno leti, na udaru vatrene stihije.

U novopazarskom KP „Gradska čistoća“, koje gazduje deponijom, već su krenule pripreme da se dočekaju „vreli letnji dani u kontinuitetu“ i požari na smetlištu, koji ugrožavaju sva naselja u okolini.

– Samo za sanaciju požara na deponiji Golo brdo, svakog leta, iz gradskog budžeta se izdvaja nekoliko stotina hiljada evra. U startu, ona nije izgrađena prema projektu sa sadržajima koji joj daju naziv sanitarne. Ovako, najobičnije je pretrpano smetlište – kaže direktor „Gradske čistoće“ Faruk Suljević.

Nema mnogo informacija šta se događa sa projektom izgradnje regionalne deponije smeća za Novi Pazar, Rašku i Tutin. Određena je lokacija u selu Milatkoviće, na teritoriji opština Raška.

Ministarstvo za zaštitu sredine obezbedilo je 20 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Urađena je studija izvodljvosti i izgradnja, u trajanju od nekoliko godina, trebalo je da počne ove godine. Ceo posao je trebalo da bude realizovan u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Međutim, krajem prošle godine, zvaničnici opštine Raška saopštili su da se na njihovoj teritoriji neće graditi regionalna deponija, jer je „to zaključeno na osnovu elaborata procene lokacije, prema kojem selo Milatkoviće nije pogodno mesto za takvu namenu“.

Svoj glas podigli su i ekološki aktivisti i meštani sela Milatkoviće, pokrenuli su inicijativu o poništavanju odluke o izgradnji regionalne deponije „jer je ekološki neprihvatljiva“.

Deponija Golo brdo predstavljana kao najsavremenija

Deponija Golo brdo, od Novog Pazara je udaljena 25 kilometara i nalazi se na teško pristupačnom terenu. Puštena je u rad krajem 1999. godine, kao kapitalna investicija od tadašnjih tri miliona maraka.

Predstavljena je kao sanitarna i, u to vreme, najsavremenija u Srbiji. Do kraja nezavršena, odmah je postala smetlište i problematična, kao veliki zagađivač životne sredine, ali i problem za održavanje. Ubrzo je tu počelo da se odlaže smeće iz tutinske opštine, uz nadokandu od pola miliona mesečno.

Jedini način da se reši ovaj veliki ekološki problem je potpuno zatvaranje smetlišta. Pre nekoliko godina izabrana je i jedna beogradska firma za „gašenje“ te lokacije. Procenjeno je da je, za taj posao, potrebno šest miliona evra, koje treba da obezbede nadležno ministarstvo i lokalna samouprava.

Od zatvaranja, za sada, nema ništa, jer nije pronađeno novo mesto za izgradnju deponije, koju bi zajedno koristili Novi Pazar, Tutin i Raška. Te tri lokalne samouprave trebalo je da formiraju zajedničko preduzeće koje bi upravljalo otpadom.

Odluku o uspostavljanju saradnje sa opštinama Tutin i Raška i formiranju zajedničkog preduzeća, novopazarski gradski parlament doneo je pre dve godine.

Projekat za zatvaranje deponije Golo brdo urađen je još pre dvanaest godina. U međuvremenu je pretrpeo reviziju, kojom je definisano gašenje po fazama.

JKP „Gradska čistoća“ više puta je pokušavalo da sanira deponiju. Pre desetak godina dobilo je 10 miliona dinara od Ministarstva za zaštitu životne sredine i Eko fonda, za sanaciju po evropskim standardima.

Meštani okolnih sela više puta su protestovali i blokirali prilazne puteve deponiji. Od lokalne samouprave su tražili da reše problem, jer im smrad, dim i česti požari ugrožavaju opstanak na tom području, a podzemne vode koje se slivaju u reku Jošanicu zagađuju poljoprivredne useve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari