Deponija smeća kod Novog Pazara ponovo u plamenu 1Foto: Za zdrav Novi Pazar

Gradski štab za vanredne situacije, pre nedelju dana, proglasio je vanrednu situaciju na delu novopazarske teritorije na kojoj se nalazi deponija smeća Golo brdo.

Vanredna situacija je proglašena zbog požara koji je pre desetak dana zahvatio deponiju.

Direktor JKP „Gradska čistoća“, koja „gazduje“ deponijom, Faruk Suljević, potvrdio je informaciju medijima.

Rekao je da, poslednjih 10 dana „zbog visokih temperatura dolazi do samozapaljivanja deponije, jer se staklo pretvara u sočivo i pali zapaljivo smeće. Do samozapaljivanja dovodi i metan, koji se iz donjih delova deponije probija do vrha“.

Zbog proglašavanja vanredne situacije na tom području, angažovani su policija, vatrogasci i specijalizovana firma, koja dovozi zemlju „jer ova vrsta požara ne može da se gasi vodom“.

-Vatra tinja, pa se razbukta, pa se smanji. Na deponiji su svakodnevno cisterne sa vodom, kojom odvajamo deponiju od šume – Suljević i dodaje da veliki problem predstavlja jak vetar, koji razbuktava požar, „i tek kad se malo smiri, intevreniše se na delovima deponije pod vatrom“.

Tvrdi, da ukoliko vetar prestane, požar će biti „savladan“ za dva dana. Plamen je malo smanjila kiša, ali se širi gust dim, koji ugrožava okolna sela.

Požari na ovoj deponiji su veom česti, a posebno kad „u kontinuitetu krenu visoke temperature“.

Pravog rešenja nema za „ekološku bombu iznad grada“, kako se naziva ovo smetlište. Često pominjana rekultivacija podrazumeva „izmeštanje smeća iz jedne u drugu kasetu. Zatrpavanje zemljom i ozelenjavanje te površine“.

-Pre toga, mora da se pripremi nova deponija po svim savremenim standardima, ali mi još nemamo parcelu i lokaciju. Opština Raška dobila je sredstva za projekat Regionalnog centra za upravljanje otpadom, ali ne mogu da se dogovore sa meštanima oko lokacije – naglašava direktor JKP „Gradska čistoća“.

Deponija Golo brdo, udaljena od grada 23 kilometra, otvorena je krajem 1999.godine. Bila je kapitalna investicija, u čiju izgradnju je država uložila tadašnjih 3 miliona maraka.

Građena je kao sanitarna deponija i govorilo se da je najsavremenija u Srbiji.

Do kraja ne završen projekat, ali pušten u funkciju radi predizbornih aktivnosti, veoma brzo je postao najobićnije smetlište, koje, najmanje, jednom godišnje zahvataju požari.

Od početka izgradnje bila je“problematična“. Odmah je postalo jasno da je veliki zagađivač životne sredine, da je nepristupačna za deponovanje smeća, posebno u zimskom periodu i da su znatno povećani troškovi odvoženja smeća. Bez obzira na to nije se odustajalo od „savremene sanitarne deponije“, na koju se dovozi smeće i iz susednog Tutina, uz mesečnu nadoknadu od pola miliona dinara.

Jedini način da se reši ovaj veliki ekološki problem je potpuno zatvaranje lokacije. Gradska uprava je, čak, izabrala i jednu beogradsku firmu da uradi projekat za „gašenje“ smetlišta na Golom brdu.

Procenjeno je da je za sanaciju smetlišta „Golo brdo“ potrebno oko 6 miliona eura, koje treba da obezbede nadležno ministarstvo i lokalna samouprava

No, njeno zatvaranje zavisi od izgradnje nove, koja bi trebalo da bude locirana na teritoriji opštine Raška, a koristili bi je još Novi Pazar i Tutin.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine obezbedilo je 20 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Urađena je i studija izvodljivosti i njena izgradnja, kako je najavljivano, trebalo bi da počne sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari