Rusija i Severna Koreja potpisaće važne dokumente tokom Putinove posete 1Foto: Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Severna Koreja i Rusija potpisaće važna dokumenta povodom posete Vladimira Putina Severnoj Koreji, saopštio je danas Kremlj navodeći mogućnost poptisivanja sporazuma o „strateškom partnerstvu“.

Ruski predsednik stići će kasno sutra uveče u Pjongjang ali ceo zvanični program predviđen je za naredni dan, prema njegovom diplomatskom predstavniku Juriju Ušakovu.

„Vašna dokumenta, vrlo važna, će biti potpisana“, rekao je on i dodao da je čak moguće da će biti potpisan „sporazum o globalnom strateškom partnerstvu“.

„Ukoliko se taj sporazum potpiše to će naravno biti uslovljeno razvojem geopolitičke situacije u svetu i regionu i kvalitativnim promenama koje su se nedavno dogodile u našim bilateralnim odnosima“, rekao je on za ruske medije.

Rekao je da dve strane rade na tome i da će konačna odluka o potpisivanju biti doneta narednih sati.

Rekao je i da će vse Putin i severnokorejski vođa obratiti novinarima.

Sa Putinom će ići njegov ministar odbrane Andrej Belousov, kao i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. U ruskoj delegaciji će biti dva vicepremijera i šef ruske svemirske agencije Roskosmos.

Dve zemlje, koje su pod opsežnim međunarodnim sankcijama, su se dodatno povezale od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Putin ide u Severnu Koreju devet meseci od kada je ugostio severnokorejskog vođu na ruskom Dalekom istoku. Oni su tada hvalili jedan drugog ali bar zvanično nisu zaključili nikakve sporazume.

Prema Zapadu Pjongjang koristi svoje velike zalihe municije da snabdeva Rusiju i Pentagon je prošle nedelje optužio Moskvu da korositi severnokorejske balističke rakete u Ukrajini.

U zamenu za to, prema Vašingtonu i Seulu, Rusija daje Severnoj Koreji svoju ekspertizu o satelitskom programu i poslala je pomoć zemlji da premosti prehrambene nestašice.

Posle Pjongjanga Putin će ići u Vijetnam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari