Deponija u Temerinu gori drugi put u tri meseca: U vazduhu kancerogene čestice 1foto: Ekološka inicijativa Temerin / facebook.com

Deponija u vojvođanskom naselju Temerin od juče ponovo gori.

Ekološka inicijativa Temerin pozvala je sinoć građane da zatvore prozore i izbegavaju noćne izlaske i šetnje jer gori opasan otpad različitog sadržaja, zbog čega su u vazduhu prisutne kancerogene čestice.

Zbog požara, prema informacijama sa društvenih mreža, „smrad se oseća u čitavom Temerinu“.

Te informacije potvrdio nam je i Nemanja Obradović iz Ekološke inicijative Temerin.

Prema njegovim rečima, požar je buknuo juče oko 16.40 časova, a ubrzo nakon toga krenulo je i njegovo gašenje, koje je trajalo i tokom noći.

„Sinoć smo imali dim u čitavom Temerinu, kada prolazite ulicama, imate utisak kao da prolazite kroz maglu. Od početka do kraja naselja osetio se smrad dima“, kaže Obradović.

Ta deponija gorela je i od kraja maja, sve do sredine juna, zbog čega su pojedini meštani koji žive u blizini, morali da se isele sa tog mesta.

Tom prilikom je i donošenje smeća zaustavljeno, a sav otpad preusmeren je ka Novom Sadu i drugim mestima u okolini.

Obradović ističe da je deponija gorela čak osam puta tokom prethodne godine.

„Velika je verovatnoća da se deponija zapali sama od sebe, jer se tu više ništa ne može iskontrolisati zbog neadekvatnog načina odlaganja otpada. Kompaktor je pokvaren od 2016. godine, a putevi ka deponiji nisu prohodni, već su zatrpani smećem, pa je pristup u ovakvim situacijama otežan“, rekao je Obradović za Danas.

On tvrdi da je pre deset godina, u sanaciju te deponije uloženo 49 miliona dinara, kada je dovedena u funkcionalno stanje, ali da je zbog neodržavanja, u međuvremenu, izgubila status sanitarne deponije

Lokalni zvaničnici se još uvek nisu oglasili po pitanju ponovnog izbijanja požara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari