Deportacija Đokovića izazvala 1,1 milion reakcija na društvenim mrežama 1Foto: Twitter/ DjokerNole

Odluka Vlade Australije da promeni svoju politiku provere medicinske dokumentacije za ulazak u tu zemlju u trenutku dok je avion Novaka Đokovića bio u vazduhu, na putu ka Melburnu i sva dešavanja koja su potom usledila, sve do deportacije najboljeg tenisera sveta pre tri dana, proizveli su eksploziju aktivnosti na društvenim mrežama, koje se nisu smirivale tokom čitavog trajanja ovog skandala.

Prema upravo objavljenom izveštaju agencije za digitalnu analitiku Digital Element, u 14 dana koliko je trajala čitava saga, broj objava o Novaku Đokoviću u ovdašnjim medijima skočio je za neverovatnih 2.200 procenata i dostigao je 149.900 objava, dok je na društvenim mrežama broj „postova“ o Đokoviću porastao za čak 5.000 procenata, uz 1,1 milion komentara, deljenja i lajkova.

I kad se radi o tradicionalnim medijima i kad se radi o društvenim mrežama, najveće interesovanje je vladalo 10. januara, kada je objavljeno da je Novak pobedio na sudu i da će ipak učestvovati na Australijan openu.

Novakova priča najviše je privukla tviter zajednicu koja je u ukupnoj medijskoj slici o ovoj temi imala udeo od čak 74,4 odsto, sa 111.700 objava i 614.100 lajkova i retvitova.

Kako navodi Digital Element, profil koji je najviše uticao na širenje vesti o Novaku je nalog novinara Sportkluba Saše Ozma, čije su objave postigle 206.900 reakcija. Na drugom mestu je fan grupa Novaka Đokovića Slavica_NoleFam, na trećem nalog samog šampiona, a na četvrtom nalog novinara i urednika Danasa Aleksandra Miloševića.

Najviše reakcija na tviteru proizvela je objava samog Novaka Đokovića o dezinformacijama u vezi njegovog PCR testa, koju je retvitovalo i lajkovalo 22.400 ljudi, dok se na drugom mestu po reakcijama našla objava Danasovog novinara u kojoj je nabrojano kome je sve Novak donirao novac (između ostalog i Australiji za borbu protiv požara i organizaciji za pomoć ugroženoj deci iz Melburna), a na koju je reagovalo 9.400 tviteraša.

Među medijima, najviše uticaja da vesti o Novaku dođu do što više čitalaca, imali su portali Dojče vele, mondo.rs i srbijadanas.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari