Desničari održali protest u Zrenjaninu, traže ostavku predsednika Srbije zbog Kosova 1Foto: M.P. / Danas

Sa srpskim zastavama i transparentima „Kosovo je Srbija“ i „Ne prodajem veru za večeru“, predstavnici državotvorne opozicije u Zrenjaninu izrazili su danas nezadovoljstvo okupljanjem na gradskom trgu zbog činjenice da se oko Kosova uopšte pregovara.

Oni su podsetili da je na današnji dan, pre 24 godine, organizacija Nato izvršila agresiju na Srbiju i posle 78 dana bombardovanja, gde je stradalo nekoliko hiljada nedužnih ljudi,  civila i dece, usledio Kumanovski sporazum.

„Tim Kumanovskim sporazumom stupila je na snagu Razolucija 1244, a koja je i danas važeća, Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije. Pitamo se svi ovde okupljeni u Zrenjaninu, zbog čega naša vlast na čelu sa predsednikom ne poštuje međunarodno pravo a istovremeno krši i Ustav. Svu odgovornost snosi Aleksandar Vučić i kao narodni poslanik ga pozivam da podnese ostavku i raspiše izbore na svim nivoima“, naveo je narodni poslanik iz redova Nove DSS Zoran Sandić.

Objasnio je da su tokom jučerašnjeg dana 28 narodnih poslanika iz redova državotvorne opozicije Srbije, koju čine Novi DSS, Poks, Dveri i Zavetnici, uputili pismo poslanicima Saveta Evrope, Lajčaku i Borelju i svim državama u Evropi koje nisu priznale Kosovo, objasnivši da „ovaj sporazum sa Kosovom nije pravno validan i da krši Ustav Republike Srbije“.

„Kao takav, ugovor će biti pravno poništen dolaskom državotvorne opozicije na vlast“, poručio je Sandić i potvrdio da će svoj zahtev predati i u Zrenjaninu.

Vera Milošev, predsednica GO Srpske stranke Zavetnici za Zrenjanin, ocenila je da je jako važno da su se danas okupili u Zrenjaninu.

„Važno je što smo u Zrenjaninu održali ovakav skup, da ukažemo da se ova Rezolucija iz 19999. godine i danas poštuje i da upravo na to podsetimo našeg predsednika Aleksandra Vučića. Želimo da našim sugrađanima pokažemo pravu istinu jer u medijima je nema. Želimo da narodu kažemo istinu, ne damo naše Kosovo i Metohiju, ne damo našu teritoriju“, rekla je Vera Milošev.

Iz srpskog pokreta Dveri i POKS-a složili su se sa ostalim učesnicima da Kosovo nije na prodaju i da pregovori oko njega nisu mogući. Dragan Sakić iz Dveri rekao je da se njegova stranka naopštrije bori protiv francusko-nemačkog sporazuma.

Protest u Zrenjaninu nije bio masovan, na skupu u Zrenjaninu učestvovalo je dvadeset predstavnika državnotvrone opozicije jer je „to brojka koja ne zahteva prijavljivanje skupa“, kako su nam objasnili. Ipak, njihovo okupljanje pratili su i snimali policajci

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari