Detaljna prognoza za septembar: Koliko nam je još preostalo letnjih dana? 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Kako prognoziraju meteorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda ovaj septembar će biti za oko dva stepena topliji od proseka pa možemo očekivati od 12 do 17 letnjih dana u nižim predelima.

Kako meterolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj objašnjava za Danas meteorološki letnji dan je svaki onaj u kojem maksimalna dnevna temperatura  prelazi 25 stepeni.

On je najavio i da će nakon ovog kratkotrajnog osveženja sa kišom i pljuskovima prvi deo septembra biti uglavnom topao.

„Od srede 6. septembra imaćemo priliv osetno toplijeg vazduha iz mediterana pa ćemo praktično sve do polovine meseca imati suvo stabilno vreme a maksimalne temperature na većini mesta će biti oko 30 stepeni“, kaže Sovilj.

Ovaj period suvog i stabilnog vremena će potrajati do 15. septembra, a zatim od 15. u drugoj polovini meseca uz malo niže temperature i promenljivije vreme biće i povremenih padavina.

„Mesečna septembarska količina padavina je prognozirana u intervalu od 45 do 70 milimetara po metru kvadratnom što je možemo reći u granicama tridesetogodišnjeg proseka. Dakle neće biti nekih većih odstupanja“, priča Sovilj.

Dodao je i da u septembru neće biti obilnih padavina i oluja kakve su nam se dešavale tokom leta.

Sovilj je rekao i da možemo da očekujemo jesen topliju od proseka.

„Početak jeseni definitvno će obeležiti temperature iznad proseka. Naše preliminarne progoze za celu jesen takođe ukazuju i na topliju jesen. Prognozirana je srednja jesenja temperatura od 11 do 14 stepeni i to su vrednosti koje su za jedan stepen iznad višegodišnjeg proseka, ako posmatramo period od 1991. do 2020. godine“, objašnjava Sovilj.

Pored toga što će biti topla jesen će biti i kišovita pa veću količinu padavina od prosečne možemo da očekujemo tokom oktobra, novembra i decembra u čitavom regionu i oblasti Balkanskog poluostrva.

„Sezonska količina padavina je procenjena od 150 do 230 milimetara po metru kvadratnom u nižim predelima a u brdsko planinskim krajevima i do 290 milimetara. To su padavine koje u iznad prosečnih vrednosti za jesen, to je veća količina padavina u odnosu na onu koju smo beležili u prethodne tri decenije“, zaključuje Sovilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari