Jedno dete staro pet godina je izvučeno iz vode živo nakon što se juče u Indijski okean srušio jemenski putnički avion Erbas A310 koji je poleteo iz Sane, prestonice Jemena, sa 142 putnika i 11 članova posade, saopštila je policija na Komorskim ostrvima gde je avion trebalo da sleti. Rašida Abdulah, referent za imigracije u okviru operacija na Komorskim ostrvima, izjavila je da je spasilačka ekipa izvukla dete živo iz okeana, kao i još tri tela zajedno sa ostacima aviona.

Ibrahim Kasin, predstavnik tela za bezbednost vazdušnog saobraćaja u regionu, izjavio je da se veruje da je avion pao u Indijski okean na oko pet do deset kilometara od obale.

Jemenski zvaničnik Abdul Kedar izjavio je da su zvaničnici iz Francuske i Komora pokrenuli istragu povodom pada aviona. „Zapazili smo naftnu mrlju u okeanu na oko 25 kilometara od obale“, rekao je Kedar i dodao da je brzina vetra prilikom sletanja aviona bila 61 kilometar na čas. Komorska ostrva čini arhipelag od tri grupe ostrva koja se nalaze na 2.900 kilometara južno od Jemena.

Avion je trebalo da sleti u Moronu, glavnom gradu Komorskih ostrva. Većina putnika bila je sa Komora, a vraćala se iz Pariza. Francuski predsednik Nikola Sarkozi izrazio je duboko žaljenje zbog pada aviona. U saopštenju šefa francuske diplomatije Bernara Kušnera navodi se da je 66 putnika bilo francuske nacionalnosti i da je Francuska na zahtev vlade Komora poslala članove vazduhoplovstva i mornarice da pomognu spasilačkoj misiji u Indijskom okeanu. Kušner je izrazio „iskreno saučešće“ porodicama žrtava. Jemenski zvaničnik Abdul Kedar izjavio je da su zvaničnici iz Francuske i Komora pokrenuli istragu.

Na aerodromu „Šarl de Gol“ u Parizu osnovan je krizni štab. Kako je navela pariska pres služba aerodroma, 67 od 142 putnika u Erbasu A310 otputovalo je iz Francuske u ponedeljak ovim avionom. Većina je bila iz Marselja, gde je osnovan još jedan krizni štab. Francuski ministar za transport Dominik Busero izjavio je da su tokom pregleda 2007. avio-inspektori otkrili „izvestan broj nepravilnosti“ na avionu koji se srušio u Indijski okean. U saopštenju Erbasa se navodi da je avion star 19 godina i da je leteo ukupno 51.900 časova.

Komesar za saobraćaj EU Antonio Tajani zatražio je da se sastavi svetska crna lista avioprevoznika koji se smatraju nepouzdanim.

„Moja zamisao je da se napravi globalna crna lista po uzoru na onu koja postoji u EU“, rekao je komesar za transport EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari