Devojčici iz Futoga skinuta nanogica, sud joj odredio privremeni smeštaj kod babe i dede 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Viši sud za maloletnike ukinuo je po predlogu branioca četrnaestogodišnjoj devojčici M. M. iz Futoga meru zabrane napuštanja stana i skinuo nanogicu te odredio privremeni smeštaj kod babe i dede.

Ona je 13. jula puštena iz pritvora koji joj je tada zamenjen merom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Podsetimo, sedam dana posle zločina u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“, u Futogu je uhapšena maloletna M. M. zbog, kako navodi Viši sud u Novom Sadu, opravdane sumnje da je na školskom času iznela tvrdnje koje su izazvale paniku.

Istog dana na društvenoj mreži „Tik Tok“ je objavila uznemirujući sadržaj, aludirajući na događaje u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, čime se tereti za krivično delo izazivanje panike i nereda, a narednog dana je u pretresu njene kuće policija pronašla jedan metak, čime se teretila za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Za to vreme ona se skrivala van kuće dva dana, dok nije uhapšena.

Viši sud za maloletnike u Novom Sadu 13. maja odredio joj je pritvor na 30 dana, a sudsko vanraspravno veće joj je produžilo pritvor za još mesec dana, koji joj je 13. jula ukinut.

Devojčica je bila zatvorena na Klisi u ćeliji sa šest starijih žena.

Nakon saznanja o pritvoru devojčice, zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad u Novom Sadu, kao i osnovne škole u Futogu, koju je devojčica pohađala.

Iz kancelarije ombudsmana rekli su tada za Danas da će proveriti i uslove u kojima devojčica boravi u pritvoru.

Iz Višeg suda u Novom Sadu su kao razlog zašto je devojčici produžen pritvor naveli osnovanu bojaznan da bi puštanjem na slobodu ona mogla pobeći ili se kriti, s obzirom da se nakon događaja u školi 11. maja, pa sve do 13. maja kada je lišena slobode, nalazila na ulici gde je otišla kad je pobegla od kuće.

Kako su rekli, blokirala je i sve pozive na mobilnom telefonu od strane majke i ostale porodice.

Kao drugi razlog, naveli su osnovanu bojazan da bi maloletna devojčica ukoliko bi se našla na slobodi, u kratkom vremenskom periodu mogla ponoviti krivična dela za koje je osumnjičena u sudskom postupku.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari